Murska Sobota – Tako kot na posnetku s pšeničnih polj Kmetijskega gospodarstva Rakičan v bližini Murske Sobote je te dni povsod po Pomurju: žetev pšenice se je začela in kombajni žanjejo od jutra do teme, da bi pravočasno pospravili pridelek s približno 16.000 hektarov polj, kolikor jih je letos v Pomurju zasejanih s pšenico. Po podatkih kmetijskosvetovalne službe in pridelovalcev bo kakovost letošnjega pridelka povprečna, količine pa podpovprečne. Veliko dežja spomladi in temperaturni šoki so namreč povzročili prehitro prisilno dozorevanje zrnja, ki bo zato letos bolj drobno kot običajno. Na hektar naj bi ga, odvisno od sestave tal, pridelali od tri do pet ton.
Toda kakovost in količina pridelka pridelovalce zdaj še najmanj skrbita. Bolj so zaskrbljeni, kako bodo svoj pridelek prodali. Kmetje in kmetijska gospodarstva sicer pričakujejo, da bodo letos za kilogram pšenice dobili okoli pet odstotkov več kot lani, ko so mlinarji pšenico razreda A odkupovali po 27, razreda B po 25 in razreda C po 23 tolarjev. Vendar se pridelovalci s predstavniki mlinskopredelovalne industrije na dveh dosedanjih pogajanjih niso mogli dogovoriti za dvig cene: mlinarji se sploh nočejo pogajati, ampak pridelovalcem ponujajo lanske cene ali nič. Naslednjič se bodo oboji sestali verjetno že v začetku prihodnjega tedna, ko bo znana cena madžarske pšenice skupaj s prevoznimi stroški do Slovenije, toda glede na trdno stališče mlinarjev je le malo upanja na popravek cene.
V Sloveniji naj bi letos pridelali okrog 130.000 ton pšenice, toda verjetno se bo zgodilo podobno kot lani, da pridelovalci predelovalcem zaradi neugodne cene ne bodo prodali niti polovice vsega pridelka, čeprav slovenska mlinskopredelovalna industrija potrebuje okrog 200.000 ton pšenice na leto. Tisti, ki imajo doma živino ali prašiče, lahko namreč s krmljenjem pšenico veliko bolje unovčijo v obliki prirejenega mesa. Da se bo to verjetno dogajalo tudi letos, predvideva direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona Janko Rihtarič, ki je tudi eden pogajalcev za cene pšenice med predstavniki pridelovalcev.
Več si preberite v današnjem Delu