Brkati som potegnil direktorico na dno

Direktorica Celjskega mladinskega centra Glorjana Veber predlaga, naj izgubo zavoda, ki je nastala pri tržni dejavnosti, pokrije občina.

Objavljeno
18. marec 2016 22.20
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Celjski mladinski center (CMLC) je lansko leto sklenil s 47.210 evri primanjkljaja, za katerega predlaga, da bi ga iz proračuna plačala Mestna občina Celje (MOC), čeprav je izguba nastala tudi na tržni dejavnosti. Svetniki bodo o tem odločali v torek, nezadovoljstva nad vodenjem zavoda pa ne skrivajo.

Direktorica CMLC Glorjana Veber je mestnemu svetu krpanje finančne luknje mladinskega centra predlagala predvsem zaradi morebitnih težav s financiranjem v letošnjem letu. Če bo zavod imel primanjkljaj, se lahko poslovi od evropskih sredstev, lani so jih po navedbah Vebrove dobili okoli 120.000 evrov. V obrazložitvi je zapisala, da je eden od pogojev na razpisih finančna zmogljivost organizacije.

Obsežen sanacijski načrt, ki ga je predstavila Vebrova, je naštevanje in tudi večkratno pojasnjevanje enih in istih stvari, zakaj se je CMLC sploh znašel v rdečih številkah, rešitev je naštetih bolj malo. Čeprav je na odborih mestnega sveta razlagala, da je bilo največ primanjkljaja pridelanega pri opravljanju javne službe (35.000 evrov), v vzrokih za izgubo večkrat omenja obnovo kavarne, ki jo je financirala občina, vendar je bila kavarna mesec dni zaprta. Opozarja tudi, da je bilo delo kasneje še dodatno oteženo in izpad dohodka je bil še večji, ker je občina uredila in plačala še nadstrešek. Menda je kavarna lani ustvarila skupaj dobrih 20.000 evrov izgube, čeprav so je, kot piše direktorica, 15.000 evrov pokrili že med letom.

Brkati som z izgubo

Dodaten strošek je prinesel Brkati som, kavarna ob Šmartinskem jezeru. Občina je za njegovo postavitev namenila 46.000 evrov, že takrat pa se je zdelo, da to ni najbolj pametna poteza, saj tik ob jezeru še nikomur do zdaj ni uspel veliki met. In niti CMLC ni. Tam so v petih mesecih obratovanja pridelali dobrih 5000 evrov izgube brez vštetih programskih stroškov. V primanjkljaju, za katerega želijo, da ga plača občina iz proračuna, je tako najmanj 10.000 evrov nastalo v tržni dejavnosti. Brkatega soma naj bi zdaj reševali tako, da bo odprt le od maja do konca avgusta, kavarna v CMLC pa že od začetka meseca ob nedeljah ne obratuje več.

Svetniki kritični

Mestni svetniki bodo v torek skoraj zagotovo potrdili predlog Vebrove, čeprav ne skrivajo, da bodo to storili s stisnjenimi zobmi. Že na odborih je večina iz različnih strank opozarjala, da so stisnjeni v kot, saj izbire, ali pokriti izgubo javnega zavoda ali ne, ni. Prav tako so se spraševali, kaj je vodstvo CMLC delalo do zdaj, da so šele ob letnem poročilu ugotovili, da imajo primanjkljaj v višini skoraj desetih odstotkov vseh prihodkov. Edini, ki bodo predlogu nasprotovali, so svetniki SMC. Ti so že na odborih pojasnjevali, da je sicer res, da mora občina poplačati izgubo javnega zavoda, vendar ne, kadar je ta nastala pri tržni dejavnosti.

Dejstvo, da se CMLC ne bi mogel prijavljati na razpise, pa SMC ne skrbi, je povedal vodja njihove svetniške skupine Gregor Gregorin: »Nečrpanje evropskih sredstev poslovanja CMLC ne ogroža oziroma nima nobene zveze s tekočim poslovanjem, zato ni nobene potrebe za obremenjevanje proračuna občine.« Vebrova je v obrazložitvah pojasnjevala, da iz tržne dejavnosti financirajo tudi javno službo, saj občina za programske stroške namenja najmanj 35.000 evrov premalo.

Zmanjkalo za šolske kuharje

Čeprav večina svetnikov vodstvu CMLC ni naklonjena, za zdaj najverjetneje nihče ne bo predlagal razrešitve Vebrove. Vsi čakajo na revizijo poslovanja zavoda, ki so si jo v CMLC prislužili, ko je v javnost prišel podatek, da so zasebnemu Inštitutu Iriu Glorjane Veber nakazali 11.000 evrov. Po razlagi Vebrove je šlo za vračilo brezobrestnih posojil, čeprav o tem, da bi CMLC posojilo sploh potreboval, nikoli ni obvestila ne sveta zavoda ne občine.

V predlogu občinskega proračuna je denar za krpanje finančne luknje CMLC že predviden. Niso pa zmogli zagotovili dobrih 98.000 evrov, da bi občina enako kot doslej zagotavljala sofinanciranje plač šolskih kuharjev, zaradi česar so bili obroki v celjskih osnovnih šolah med najcenejšimi. To naj bi se kmalu, menda že aprila, poznalo na položnicah za šolsko prehrano.