Časarju delno uspelo, Türk ima še možnosti

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper bo moral podreti del hiše.

Objavljeno
09. november 2013 20.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – Robertu Časarju, nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper, je uspelo delno legalizirati nedovoljeno gradnjo na svoji hiši v Portorožu. Upravna enota Piran mu je 22. oktobra namreč izdala gradbeno dovoljenje, ki je zdaj že pravnomočno in s katerim so legalizirali en poseg na več desetletij starem poslopju.

Časar je podal dve vlogi za legalizacijo posegov: za en del posegov je pred kratkim dobil gradbeno dovoljenje in se je izognil rušenju. Za drugi del posegov mu je Upravna enota Piran vlogo zavrnila.

»Z drugo vlogo je hotel legalizirati letno kuhinjo v velikosti približno 30 kvadratnih metrov, ki se zaključi s teraso – parkiriščem in steklenim nadstreškom ter kovinsko konstrukcijo. Vlogo za ta poseg smo zavrnili, ker ni izpolnjevala pogojev,« nam je povedal Ivan Seljak, načelnik Upravne enote Piran. Kako bo Časar uredil ta sporni del gradnje in ali bo to sploh lahko uredil, nam včeraj ni uspelo zvedeti, čeprav smo ga klicali.

Z izdanim novim gradbenim dovoljenjem (ki ga je pridobil z drugo vlogo) je rešil mansardo, ki jo je zgradil pod obstoječo streho, pod katero je prostora za eno večjo sobo in stopnišče z dostopom v mansardo. Omenjeno nedovoljeno gradnjo si je Časar privoščil pred nekaj leti, ko se je lotil rekonstrukcije več desetletij stare hiše.

Medtem ko bi večji del rekonstrukcije hiše lahko opravil, za ta del mansarde ni imel dovoljenja. Problematično je bilo tudi, da je imel premajhno parcelo, ki ni dovoljevala vseh novih dozidav, ki si jih je omislil. Od občine je zato moral najprej odkupiti del zemljišča in nato izpeljati postopek izdaje gradbenega dovoljenja.

Ivan Seljak trdi, da so zelo dobro proučili prav vse okoliščine, soglasja in tehnične možnosti, na podlagi katerih so Časarju lahko izdali dovoljenje. Občini Piran je Časar doplačal tudi 3355 evrov komunalnega prispevka, kar potrjuje njegovo oceno, da je v tem delu dozidal približno desetino obstoječih površin stare hiše. Ker pa se je tega prizidka lotil brez dovoljenj, so mu pripisali za 968 evrov nadomestila za degradacijo prostora in nelegalne gradnje.

Legalni, nelegalni ...

Robert Časar je tako rešil vsaj pomembnejši poseg v svoji hiši. V bolj kočljivem položaju so člani družine Vitoslava Türka, ki bi do konca tega meseca po odločbi inšpektorjev morali porušiti sporne gradnje v Parecagu nad Sečoveljskimi solinami. Türkovi se izgovarjajo, da so se del lotili z gradbenimi dovoljenji in priglasitvami del. Toda ta dovoljenja so dovoljevala zidavo gospodarskih objektov, in ne dveh stanovanjskih hiš. Zato je samo teoretično mogoče, da bi objekti obstali.

Türkovi imajo sicer še nekaj možnosti. Bodisi da obstoječe stavbe spremenijo v rastlinjake in sušilnice sadja ter gospodarske kleti, bodisi da prepričajo občinsko upravo, da sprejme prostorski načrt, ki bi tudi na tem območju dovoljevala spremembo namembnosti gospodarskih objektov v stanovanjske.

Da bi sami do konca meseca zrušili drage vile nad Parecagom, ni verjeti, saj so pridobili mnenje sodne izvedenke, ki zatrjuje, da so njihovi objekti legalni.

Da bi jim objekte porušili inšpektorji še pred sprejetjem zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj, je težko verjeti. Delno že zato, ker v državnem proračunu ni denarja za takšne posege. Delno pa to sklepamo iz izjav ministra za infrastrukturo in prostor, Sama Omerzela, ki je dejal, da neskladne gradnje niso tako problematične kot nezakonite, zgrajene popolnoma brez dovoljenj na tujih zemljiščih, ter da bodo usode neskladnih gradenj reševali s postopki pričakovanega zakona o legalizacijah črnih gradenj.

Samo sprejetje zakona ne pomeni avtomatične legalizacije neskladnih gradenj, ampak postavitev kriterijev, ki bodo jasno povedali, katerih gradenj nikakor ne bo mogoče legalizirati in jih bo treba v določenem času porušiti. Črnograditelji pa bodo ob vsem tem po vsej verjetnosti državi plačali (za državo dobrodošle) višje kazni zaradi nelegalnih posegov v prostor.