Češki Carbo Tech bi za pol leta najel Termoelektrarno Trbovlje

Holding Slovenske elektrarne: Dolgoročno tudi to nič ne reši; po današnji skupščini Teta jutri likvidacija?

Objavljeno
12. november 2014 22.22
lvi-teš
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Informacija iz trboveljske termoelektrarne (Tet) o »kupcu iz Evrope«, ki bi prevzel 125-megavatni blok, očitno ni bila povsem iz trte zvita. Blaž Košorok, prvi mož Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), ima ponudbo češkega podjetja - po naših informacijah Carbo Techa iz Ostrave -, ki ima energent ter je pripravljeno Tet najeti za pol leta in začasno zaposliti okrog 80 ljudi.

V HSE se še niso izrekli, ali so pripravljen odkupiti »trboveljsko« elektriko po konkurenčni ceni najmanj 42 evrov za magavatno uro. »Podpiramo vsako možnost, ki bi zaposlenim vsaj podaljšala socialno varnost,« pravi generalni direktor HSE Blaž Košorok, ki neposredno ni potrdil ponudbe češkega podjetja, je pa bilo iz njegovega odgovora, da »omenjena ponudba« dolgoročno ne rešuje proizvodnje premoga v Tetu, mogoče sklepati, da obstaja. »Vsak, ki bi vlagal v Tet z namenom ohranjanja dejavnosti, mora v tem videti komercialen interes. A tržne razmere so zahtevne, zato je ponudb malo, zahteve pa vedno strožje,« pravi Košorok.

Aleš Ocvirk iz sindikata Teta pravi, da je v energetskih kuloarjih izvedel, da obstajata dve ponudbi za Tet: »Če to drži, potem je to nov dokaz, da bi moral HSE že zdavnaj objaviti mednarodni tender za prodajo. Če bi to storil, danes verjetno ne bi bili stisnjeni v kot.«

Termoenergetski blok za Savo je še vedno v dobri kondiciji in bi ob rednem vzdrževanju najbrž brez velikih vlaganj obratoval še najmanj dve leti. Kako resen kupec je češko podjetje, do katerega naj bi vodila slovenska naveza, nismo mogli ugotoviti, le malo možnosti pa je, da bi njegova ponudba preprečila likvidacijski oziroma stečajni postopek. Z izplačilom plač z dvodnevno zamudo se je Tet ognil dolgu do 160 zaposlenih, še vedno pa državi dolguje za davke in prispevke. Prvi mož Teta Franci Blaznek je potrdil, da je iz predčasnega plačila za sistemsko rezervo izplačal neto plače v višini 200 tisočakov, za razliko do bruto plač pa se z bankami še dogovarja.

Skupščina Teta, ki so jo v ponedeljek preklicali že tretjič, bo danes. Neuradno bodo na njej računovodsko zmanjšali kapital in spet vzpostavili kapitalsko ustreznost (Tet je neustrezen od 27. oktobra), jutri oziroma v najkasneje tednu dni pa bo treba zaradi ocenjene dolgoročne nelikvidnosti predlagati likvidacijski postopek. Ocvirk pravi, da so delavci na plače pripravljeni čakati, če bi se češki kupec izkazal za resnega in da bi v sklopu drugih dejavnosti lahko našli rešitve še za drugo polovico zaposlenih.

Gen E v Sresi, RWE v regiji?

Včeraj je bil na obisku v Tetu Martin Novšak iz Gen Energije, družbenice Srese v mirovanju (Srednjesavske elektrarne). Pogovarjali so se menda o možnostih sprememb družbene pogodbe za Sreso oziroma o povečanju deleža Gen Energije in Savskih elektrarn na račun tretjega družbenika HSE. Na Sreso naj bi država prenesla koncesijo za srednjo Savo, s čimer bi ji vrednost povečala za več sto milijonov evrov.
Po naših podatkih so bili v minulih dneh v HSE tudi predstavniki pomembnega igralca na evropskem energetskem paketu - nemškega RWE. Košorok o vsebini obiska noče govoriti brez soglasja nasprotne strani. Za Oslobođenje pa je o odpiranju bosenskega trga z električno energijo pred dnevi kot resnega novega igralca v distribuciji električne energije »v regiji« izpostavil prav RWE. Dejal je, da je »RWE že tu, vendar želi na trg vstopiti kot distributer, da bi na koncu prišel do končnih potrošnikov«.