Čistilna naprava sprla Kranj, Šenčur in Medvode

Ker so Medvode izstopile iz projekta Gorki, sosednji občini zahtevata 463.667 evrov.

Objavljeno
28. januar 2014 18.39
Kranj in mesta
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj, Medvode – Občini Kranj in Šenčur od občine Medvode zahtevata 463.667,64 evra s pripadajočimi obrestmi, ker občina Medvode v Smledniku ne bo uredila čistilne naprave in je s tem enostransko izstopila iz projekta Gorki. To je tudi najvišji tožbeni zahtevek, katerega ima trenutno odprtega Mestna občina (MO) Kranj.

Občina Medvode je sredi marca 2011 z izgovorom, da čistilna naprava v Smledniku ne bi dobila evropskih sredstev, odstopila od projekta Gorki (Gorenjska komunalna infrastruktura). Tako si je nakopala tožbo Kranjčanov, ki pravno vodijo postopke, in občine Šenčur, ki je le 14 dni pred odpovedjo sprejela občinski prostorski načrt.

Izvedeli smo, da so se sprte strani, potem ko je Kranj vložil tožbo, nedavno odločile za postopek mediacije. Direktorica medvoške občinske uprave Vanja Debeljak je sicer prepričana, da bo postopek na sodišču dolgotrajen in da je tožbeni zahtevek prenapihnjen.

Stroški zaradi izstopa

Šenčurjani so najprej načrtovali gradnjo čistilne naprave na svojem območju, v Trbojah, a so morali projekt spremeniti zaradi priključitve občine Medvode in njenih vasi v projekt Gorki. S spreminjanjem projekta in iskanjem nove lokacije so nastali stroški. Šenčurski župan Miro Kozelj je dejal, da je zdaj projektiranje kanalizacije in čistilne naprave, ki bo stala na južnem nenaseljenem območju Trboj ob reki Savi, v zaključni fazi, postopek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta pa še poteka. Gradbeno dovoljenje za čistilno napravo, katere zmogljivost bo 5100 populacijskih enot (PE) z možnostjo nadgradnje na 8000 PE, naj bi dobili to pomlad. Kozelj še ne ve, koliko bo stala, prepričan pa je, da bo sofinancirana iz evropskih sredstev.

Kranj toži in je tudi tožen

MO Kranj ima za nekaj manj kot milijon evrov odprtih tožbenih zahtevkov, tožb zoper njo pa je kar za 5,5 milijona evrov. V 31 primerih je tožnica MO Kranj, vendar pri štirih primerih ni zapisana višina zahtevka. V 32 primerih je tožena stran MO Kranj in v desetih od teh je zapisan znesek. Med njimi izstopa tožba NLB za 2,84 milijona evrov. Poročali smo že, da je banka proti občini, ker ta ni hotela poravnati obveznosti do Vegrada pri obnovi gradu Khislstein na račun LHB Financ, vložila tožbo. Že na sojenju je bil tožbeni zahtevek znižan na 1,98 milijona evrov, na kranjskem okrožnem sodišču pa so decembra lani razsodili, da mora MO Kranj plačati 300.000 evrov. Sodba ni pravnomočna, občina pa se je sodbo že pritožila.