Denar le politično pravilno obarvanim občinam

V občini Tolmin, kjer so takoj po objavi rezultatov razpisa za energetsko sanacijo javnih stavb zaradi domnevnih napak pri dodelitvi denarja proti ministrstvu za infrastrukturo vložili tožbo, so po pregledu dokumentacije prepričani, da je ministrstvo, ki ga je vodil Zvonko Černač, 52 milijonov evrov razdelilo tudi glede na politično pripadnost županov.

Objavljeno
21. april 2013 21.09
Sc tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Podobno trdijo tudi v Cerknem, na ministrstvu pa njihove očitke zanikajo.
Tolminci poleg Cerkljanov in Hrastničanov, ki so pripravil finančno najbolj zajeten projekt obnove, niso bili uspešni na razpisu, čeprav je strokovna komisija ministrstva vse najprej uvrstila na seznam 101 občine, ki so dosegle zadostno število točk. Poleg omenjenih je na koncu brez denarja ostalo še pet projektov v Ljubljani, Medvodah in Slovenj Gradcu, s seznama, kjer lokalne skupnosti niso dosegle dovolj točk, pa je po naših informacijah v prvo ligo, med dobitnike sofinancerskih sredstev, napredovalo 18 projektov.
Poziv k dopolnitvi in zavrnitev v istem dnevu
Tolminci so takoj opozorili na čuden postopek izbiranja, saj je ministrstvo po prvotni strokovni skupini za podporo pozneje ustanovilo še projektno skupino, ki v razpisu ni bila predvidena, za nameček pa je takratni minister Zvonko Černač uvedel še zunanji nadzor nad delom strokovne skupine. V Tolminu opozarjajo, da strokovna komisija vloge tolminske občine ni zavrnila, temveč je zahtevala pojasnilo o stroškovni razmejitvi med občino in šolskim ministrstvom zaradi tamkajšnje gimnazije. Kljub temu pa je komisija 5,8 milijona evrov - samo tolminski in hrastniški projekt sta bila skupaj vredna pet milijonov - že razdeljevala drugim občinam, še preden je projektna skupina sploh zahtevala pojasnila ali dopolnila. »Isti dan, ko smo prejeli dopis za pojasnilo, je ministrstvo že poslalo dopis, da se vloga zavrže. Vseeno bi bilo, kaj bi jim odgovorili. Minister je že čez nekaj dni podpisal pogodbe z občinami dobitnicami, čeprav končnega spiska sploh še ni bilo,« je dejal direktor tolminske občinske uprave Davor Simčič.
»Samo štirje župani niso SLS in SDS«
Obrvi so se jim v Cerknem in Tolminu dvignile, ko so po natančnejšem pregledu ugotovili, kdo je s končnega seznama dobitnikov izpadel in kdo se je nanj naknadno uvrstil. Pravijo, da so pogorele izključno občine z neodvisnimi župani ali z župani, ki so za prejšnjo oblast pripadali napačni politični opciji. Poleg ministra Černača je strokovno in projektno skupino v odločilnih trenutkih vodil Silvo Škornik, tudi član SDS. Od 18 projektov občin, ki jim je preboj med dobitnike denarja uspel naknadno, zgolj štirje župani niso iz SDS ali SLS. »Kar je preveč, je pa le preveč. Nismo bili na pravi strani, zato so delili svojim. Druge razlage tukaj ne vidim,« je dejal Simčič.
Jezen je tudi cerkljanski župan Miran Ciglič: »Občina Železniki je imela dva programa, zakaj je bilo treba dodati še tretjega in denimo Cerkno izločiti? Župan Anton Luznar je iz SLS, iz Železnikov je tudi poslanec SLS Mihael Prevc. Poglejte Gorenjo vas - zakaj prehod z dveh na tri odobrene programe in denimo Tolmin izpade? Župan Milan Čadež je iz SDS in bivši poslanec. Gre za znane slovenske posebnosti.«
V Hrastniku so se izognili sodbam. »V osmih dneh bi nas moralo ministrstvo pozvati, da dopolnimo vlogo, vendar tega ni storilo. Naš projekt je dosegel 80,15 točke, denar pa so dobili projekti, ki so imeli komaj 70 točk,« je povedal tamkajšnji župan Miran Jerič.
Na ministrstvu za infrastrukturo so za Delo zatrdili, da rezultati razpisa niso bili prirejeni. Izbira in ocenjevanje vlog je temeljilo na izpolnjevanju pogojev, ki so bili razvidni iz objavljene razpisne dokumentacije in točkovanja, ki je bilo izvedeno na podlagi prejetih podatkov o posebnih prihrankih pri rabi energije, višini naložbe ter deležu obnovljivih virov energije ali proizvodnje toplote iz kogeneracije, so pojasnili.
Zanimivo je, da je ministrstvo zavrnilo prošnjo tolminske občine za vpogled v ocenjevalni list komisije, ker da so ga izročili upravnemu sodišču, medtem so nekatere druge občine ta dokument prejele.