Deseterica, ki si jo bomo zapomnili

Kdo bo Delova osebnost leta 2012? Znanih je 10 nominirancev. Do zmagovalca z javnomnenjsko raziskavo in spletnim glasovanjem.

Objavljeno
04. december 2012 22.26
Novinarji Dela
Novinarji Dela
Ljubljana – Štirinajsto leto zapored uredništvo Dela decembra izbira osebnosti, ki so s svojim delom in osebnostjo najbolj zaznamovale iztekajoče se leto. Iščemo ljudi, ki so nam v navdih in ki spreminjajo svet na bolje.

Med desetimi nominiranci po izboru uredništva so:

Darko Đurić
, debitant na letošnjih paraolimpijskih igrah v Londonu, ki je dvakrat v enem dnevu popravil svetovni rekord v plavanju. Rodil se je brez nog in leve roke, starša sta se mu odrekla in k sebi sta ga vzela zakonca, ki sta že imela štiri svoje otroke.

Dr. Robert Golob, predsednik uprave družbe Gen-I, ki mu je uspelo nemogoče: najprej ustavitev rasti cen elektrike, nato še plinska revolucija. Ta je pocenila zemeljski plin v Sloveniji za več kot 30 odstotkov. Spremembe na trgu pa so neprimerno večje, kot se zdi na prvi pogled.

Anže Kopitar, vrhunski športnik, hokejist. Med kandidati za Delovo osebnost leta je bil že lani, ko je priredil odmeven humanitarni turnir v golfu. Letos je kot prvi Slovenec z moštvom Los Angeles Kings osvojil Stanleyjev pokal, najbolj cenjeno lovoriko v hokeju.

Matevž Lenarčič, pilot, ki je z ultralahkim letalom od januarja do aprila obletel svet in dokazal, da je sprememba miselnosti v smeri majhno-lahko-zeleno mogoča in nujna.

Ana Lukner, tridesetletna samostojna podjetnica, ki je ustanovila dobrodelno organizacijo Anina zvezdica. Zbira hrano z daljšim rokom uporabe in jo deli med socialno ogrožene.

Profesor dr. Dragan Mihailović, prvi slovenski znanstvenik, ki je dobil raziskovalno subvencijo Evropskega raziskovalnega sveta. Njegovi mednarodni skupini na Institutu Jožefa Stefana je prvi na svetu uspelo zaznati Higgsove valove v trdni snovi.

Anita Ogulin
, vodja ZPM Moste-Polje, glasnica revnih in odrinjenih. Letos je med tistimi, ki opozarjajo, da je spremenjena zakonodaja začela razkrajati socialno državo in da je učinek snežne kepe vse večji.

Srečko Šestan, šestnajst let zaposlen na Upravi za zaščito in reševanje, od junija letos poveljnik Civilne zaščite RS. Kot najbližji sodelavec Mirana Bogataja je sodeloval pri vodenju akcij zaščite in reševanja v številnih naravnih nesrečah, kot poveljnik Civilne zaščite pa je imel med nedavnimi katastrofalnimi poplavami pod nadzorom tako
rekoč pol države.

Dragan Živadinov, režiser, katerega umetniški opus je že več kot dve desetletji povezan s pionirjem vesoljskih poletov Hermanom Potočnikom Noordungom. Njegovo umetniško raziskovanje je letos dobilo podobo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju.

Urška Žolnir, judoistka, prva olimpijka, ki je samostojni Sloveniji izbojevala zlato lovoriko na največji športni prireditvi. Ključ do njenih uspehov je trdo garanje.