Do leta 2015 nacionalna vojaška zbirka

Pivčani so kohezijski denar za širitev Parka vojaške zgodovine v osrednji vojaški muzej dobili, ker so imeli vsa dovoljenja že pripravljena.

Objavljeno
20. februar 2013 17.27
Park vojaške zgodovine
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Park vojaške zgodovine, preurejena nekdanja vojašnica, v kateri se je 26. junija 1991 začela agresija jugoslovanske vojske na Slovenijo, bo postal vojaški muzejski kompleks, v katerem bodo celovito in sistematično prikazani slovenska vojaška zgodovina in nastanek slovenske države, poudarek pa bo dan osamosvojitveni vojni.

Iz opuščene jugoslovanske in pred njo že italijanske vojašnice, ga je pred šestimi leti zasnovala občina Pivka, do konca leta 2015 pa se bo razširil v muzejski kompleks z nacionalno vojaško zgodovinsko zbirko.

Cilj: 100.000 gostov na leto

V obstoječih dveh paviljonih parka, pri katerega razvoju ves čas sodelujejo z ministrstvom za obrambo in Vojaškim muzejem Slovenske vojske (VMSV), sta, poleg drugega, že na ogled del nacionalne tankovsko artilerijske zbirke ter podmornica P-913. Park je lani obiskalo 25.000 gostov, cilj ekipe, ki jo vodi Janko Boštjančič, pa je 100.000 gostov, toliko torej, kot so jih v enem letu doslej našteli v sosednjih Predjamskem gradu in v Kobilarni Lipica.

Z desetimi milijoni evrov evropskega kohezijskega sklada, ki jih je v začetku februarja vlada preusmerila v Pivko, so v parku prepričani, da jim bo to tudi uspelo. Projekt za 13,3 milijona evrov veliko naložbo, pri kateri bo s 15 odstotki sodelovala tudi država, je pripravljen, gradbena dovoljenja tudi (to je bil tudi razlog, da je denar, sprva namenjen Umetnostni galeriji Maribor, dobila Pivka), Janko Boštjančič pojasnjuje, da morajo do maja z ministrstvom za obrambo urediti še lastništvo objektov in eksponatov, nato pa jim bo vlada izdala odločbo o zagotovitvi denarja.

Projekt obsega gradnjo novega paviljona na drugi strani železniške proge, razširitev in obnovitev mostu nad železniško progo, obnovo enega od dveh velikih nekdanjih nastanitvenih objektov, po podrtju barak pod sedanju upravno stavbo zgraditev skladiščnega prostora za eksponate, ureditev cestnega dostopa z glavne ceste G1 iz smeri Ilirske Bistrice, ureditev prostora za avtodome ter obnova še zadnjih vojaških eksponatov, ki so še v Sloveniji.

Od kamnitega orožja do gazele

V novi paviljon, površine 7000 kvadratnih metrov, bodo preselili vse tanke, podmornico, zračna plovila in orožje za protizračno obrambo, postavili pa bodo tudi sceni iz druge svetovne in osamosvojitvene vojne. V paviljonu bodo še garaža za vozni del parka, delavnica in drugi pomožni prostori.

En nastanitveni objekt bo za svoje ogledne depoje uredilo ministrstvo za kulturo, v drugem pa bodo v posameznih etažah na interaktiven način predstavljeni splošna nacionalna vojaška zgodovina, vojaška zgodovina od najzgodnejših časov do Tita ter slovenska osamosvojitvena vojna s prikazom razpada Jugoslavije, nastajanjem teritorialne obrambe, dogajanju in vzdušju na Trgu republike ter v povprečnem slovenskem domu ob razglasitvi samostojnosti.

Stopnišče med obema nastanitvenima paviljonoma bodo zasteklili in tako pridobili prostor za vstopno točko v park, v sedanjih paviljonih, od koder bodo preselili tanke in drugo opremo, pa bodo razstavili drugo, manjše orožje. Nosilec postavitve razstav bo VMSV, sodelovali pa bodo tudi z Narodnim muzejem Slovenije in drugimi.