Dominikanska cerkev ne bo nared za EPK

Preurejanje cerkve v kulturno in kongresno dvorano zamuja tudi zaradi čakanja na rebalans državnega proračuna.

Objavljeno
09. maj 2012 13.18
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – Preurejanje nekdanje dominikanske cerkve v kulturno in kongresno dvorano dodatno zamuja tudi zaradi čakanja na rebalans državnega proračuna in zagotovo ne bo končano do septembra, ko v dvorani načrtujejo posebno prireditev v okviru EPK.

Gradbeniki so začeli rušiti strop in stebre v pritličju, nato je predvideno, da se bodo cerkvenih tal lotili arheologi. Med deževjem v zadnjih dneh je bila cerkvena ladja samo na pol pokrita z novo kritino, zato je po zidovju izdatno zamakalo.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport nam je tiskovna predstavnica Nataša Gjerkeš povedala, da jih za spomenik lokalnega pomena ne skrbi preveč, saj so državna last le prostori zgodovinskega arhiva, kar je samo 14,51 odstotka celotnega samostanskega kompleksa; preostali del je v lasti Mestne občine Ptuj. Mojca Horvat s ptujske občinske uprave pa je zagotovila, da dela potekajo strokovno in po načrtih. Denar za arheološka, restavratorska in konservatorska dela, ki so v tej prvi fazi ocenjena na dva milijona evrov, mora zagotoviti država.

Restavratorski center je lani iz državnega proračuna dobil slabo polovico te vsote, preostanek bi moral letos, a je nakazilo zaradi rebalansa proračuna negotovo. Ali bo denar zagotovljen, na ministrstvu za finance nismo mogli izvedeti, ker da bo to jasno šele po potrditvi rebalansa. Če v restavratorskem centru denarja ne bi dobili, bodo dela ustavili. Vodja restavratorskih del Robert Peskar je potrdil pomanjkanje denarja za nadaljnjo obnovo. Nadaljevali jo bodo šele, ko bo jasno, da bodo dela dobili plačana. A čeprav bi jih začeli takoj, jih pred koncem oktobra ne bi mogli končati. Posebna prireditev v okviru EPK, ki jo septembra načrtujejo v novi dvorani, je zato račun brez krčmarja. Dvorana najbrž ne bo končana niti do konca leta.

Grabena dela so po pogodbi ptujske občine s Strabagom vredna 3,079 milijone evrov, pri plačevanju pa po zagotovilih občinske uprave ni zamud. A prenova strehe na cerkvi bi morala biti končana že prejšnji mesec, gradbeni odri odstranjeni in notranjost cerkve pripravljena na arheološka raziskovanja, nam je povedal Branko Vnuk, kustos Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, ki nadzira in spremlja obnovitvena dela.