Država le zagotovila denar za sanacijo ceste

Pogodba z gradbincem je podpisana. Cesto Ajdovščina-Col bodo začeli sanirati prihodnji teden.

Objavljeno
02. december 2011 17.23
Posodobljeno
02. december 2011 17.42
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina, Col – Za sanacijo ceste Ajdovščina–Col, ki jo vsak dan uporablja približno 1500 ljudi, je vlada vendarle zagotovila denar. Pred letom dni je prometnico poškodoval zemeljski plaz Znosence, promet po njej je potekal izmenično enosmerno.

»Pogodba z izvajalcem sanacije na omenjeni regionalni cesti je podpisana, kar pomeni, da bo ministrstvo za finance zagotovilo 1,5 milijona evrov,« je včeraj povedal Igor Benko, poveljnik ajdovske civilne zaščite.

Po njegovih besedah je bil razpis direkcije za ceste (DRSC) za izbiro izvajalca za sanacijo plazu končan že pred kratkim, dela pa se niso mogla začeti, dokler ministrstvo za finance ni odobrilo sredstev.

»Ministrstvo za promet se je resnično potrudilo s pripravo projektne naloge, prav tako so izvedli vse potrebne raziskave. Projekt je bil končan v rekordno kratkem času, kar je dobro, saj je ajdovsko občino lani prizadelo veliko naravnih nesreč,« je povedal Benko.

Projektna naloga po Benkovih besedah predvideva, da bodo na levi in desni strani poškodovane ceste v skupni dolžini 50 metrov postavili pilotni steni, ki ju bodo sidrali kar 15 metrov globoko.

»Cesta bo na tem mestu razširjena, tako da bo dejansko urejena tropasovnica z zavijalnim pasom na lokalno cesto Col–Vrhpolje. Cestišče bo med sanacijo enosmerno zaprto, dela bodo najprej začeli na zgornji in nato na spodnji strani ceste,« je poudaril poveljnik ajdovske civilne zaščite.

Po njegovih besedah že pripravljajo geodetske posnetke, prihodnji teden bodo na plazišču zabrneli stroji.

»Upam, da nam bo vreme naklonjeno, saj bi tako dela končali v nekaj mesecih. Vrhnji del plazu bo skoraj dokončno saniran, zagotoviti bo treba samo še ustrezno drenažo na vodotokih. Spodnji del plazu je v vipavski občini, kjer bodo morali strokovnjaki še doreči, katera območja je treba sanirati in kako ta dela izpeljati.«

V ajdovski občini hitijo urejati še druga območja, ki so jih prizadeli plazovi. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je pred kratkim občini namenilo 84.000 evrov za vzdrževalna dela na plazu Slano blato nad Lokavcem; 19.000 evrov bo na voljo letos, preostanek v prihodnjem letu.

»Prvi trije vodnjaki so že očiščeni, tako da bo njihova prepustnost spet normalna. Na plazu so posadili 7000 sadik črne jelše,« je povedal Benko. Prav v teh dneh so končali urejanje pregrade na plazu Stogovce, postavili so tudi poseben sistem za merjenje premikov na njem.

»Sistem, edinstven te vrste v državi, še preskušamo. Če rezultati, do katerih smo prišli, držijo, bi lahko imeli v letu dni najcenejši takšen sistem za merjenje premikov plazov v državi, ki bi ga seveda lahko uporabljali tudi na vseh drugih plazovih,« je poudaril Benko.