Državljan zahteva javne podatke

Od ignorance do hitrega odgovora.

Objavljeno
25. avgust 2013 19.25
N. R.
N. R.

Ljubljana – Spletni portal podcrto.si je državne organe – ministrstva in organe v njihovi sestavi – in mestne občine pozval, naj razkrijejo znesek potnih stroškov predstojnikov organa. A spraševalce je bolj od višine potnih stroškov zanimalo, ali bo državni organ sploh odgovoril.

Urednik portala Anže Voh Boštic je kot navaden državljan 18. julija državnim organom in mestnim občinam poslal vprašanja o potnih stroških, ki so jih predstojniki ministrstev, organov v sestavi ministrstev in mestnih občin imeli med marcem 2012 in februarjem 2013.

Zakonodaja slehernemu državljanu zagotavlja dostop do podatkov o porabi proračunskih sredstev. Danes ob 00.01 je portal podcrto.si v sodelovanju s portalom slo-tech.com objavil analizo.

Kolikšen delež vprašanih se je korektno odzval na državljanova vprašanja? Zahtevane podatke mu je v 20 dneh posredovalo 60 odstotkov vprašanih porabnikov proračunskega denarja; 27 odstotkov vprašanih sploh ni odgovorilo, šest odstotkov jih je poslalo nerazumljive podatke, pet odstotkov jih je državljanu odgovorilo, a mu podatkov niso posredovali, eden od vprašanih državnih organov – policija – pa je rok za odgovor podaljšal za 30 dni.

Ministrstva bi molčala

Šest ministrstev na vprašanja ni odgovorilo oziroma so odgovorila pomanjkljivo: ministrstva za kmetijstvo in okolje, za zunanje zadeve, za gospodarski razvoj, za izobraževanje, znanost in šport, za zdravje ter za obrambo. Slednje se je sicer odzvalo, vendar iz poslanih podatkov ni bilo mogoče ugotoviti, kolikšen je bil skupni strošek za predstojnikova službena potovanja.

Na vprašanja niso odgovorile štiri mestne občine – Ljubljana, Slovenj Gradec, Nova Gorica in Koper. Zelo korektno pa so odgovorili z velenjske: v enem dnevu je državljan dobil podatke, ki jih je zahteval. Ptuj je odgovoril v dveh dneh, Murska Sobota je potrebovala več časa, a so vendarle v 19 dneh posredovali zahtevane podatke.

Med ministrstvi se je najhitreje odzval resor za infrastrukturo in prostor; v enem dnevu so razkrili ministrove stroške za službene poti. Resorja za finance in delo sta odgovorila v treh dneh, pravosodje v štirih, notranje zadeve pa v 18 dneh.

Med organi, ki delujejo v sestavi ministrstev, se je s hitrim odgovorom izkazala uprava za varno hrano; odgovorili so isti dan, ko so prejeli vprašanje. Enajst organov, med njimi davčna uprava in uprava za javna plačila, je za pripravo odgovora potrebovalo en dan. Inšpektorat za notranje zadeve je bil bolj počasen, a je vendarle odgovoril v 17 dneh.

Tajnost tajnih služb

Portal podcrto.si je vprašaja o porabi denarja za potne stroške naslovil tudi na obe tajni službi, Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo. Sova je državljanu prek vladnega urada za komuniciranje v ustreznem roku odgovorila, da so podatki tajni. OVS pa je spraševalca preusmeril na obrambno ministrstvo.

Podobno analizo je lani izvedla agencija Bloomberg. Bloombergov test odzivnosti državnih organov je bil izrazito formalne narave, saj se je agencija sklicevala na predpise, ki urejajo dostop do informacij javnega značaja. Test odzivnosti portala podcrto.si je bil izveden brez sklicevanja na predpise. N. R.