Edini hotelir, ki v piranski občini prenavlja hotel

Hotel Piran bo spet ozelenel, saj ga bodo temeljito prenovili do konca marca in bo v kakovosti preskočil za poldrugo zvezdico

Objavljeno
02. februar 2013 13.11
brez naslova
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran - Celjska družba Eurotas je edina, ki v zimskem času temeljito prenavlja hotel v najbolj razviti turistični občini. Hotel Piran bo do 31. marca temeljito spremenil videz in spet postal olivno zelen, predvsem pa bodo njegovi lastniki poskrbeli, da bo namesto obledelih treh lahko obesil štiri zvezdice.
Razmere v obmorskem turizmu so zaskrbljujoče. Trditev dokazuje izjema, Hotel Piran, ki bo edini temeljito (od strehe do terase pred hišo) obnovil hotelsko stavbo. Imel je pač to srečo, da so se lani marca pojavili kupci, ki so ga od Skupine Bernardin kupili za nekaj več kot 4 milijone evrov. Aleksander Jančar, večinski lastnik Eurotasa, se je lani novembra odločil za temeljito prenovo, saj je spoznal, da hotel ne dosega niti uradne kategorije treh zvezdic. Zdaj so sredi prenovitvenih del v hotelu, Jančar obljublja prve goste v prenovljenem hotelu že za veliko noč. S prenovo želi prinesti nekaj novega v Piran: "Naš hotel bo odprt vse leto, prav tako nova kavarna in restavracija, ki bosta ponujali 10 ali 15 značilnih primorskih jedi. Vsaj dve leti se bomo trdo trudili, da nam bodo gostje zaupali in da bomo postali prepoznavni temeljni nosilec hotelske ponudbe v Piranu. Morda bomo poslovali celo z izgubo," pove Aleksander Jančar, ki ne želi (in morda tudi res ne ve), koliko bo prenova hotela stala. Neuradno so ocenili, da bi takšna prenova morala stati kake 2 milijona evrov.
Temeljito bodo obnovili ogrevanje in hlajenje in zastavili energetsko varčen objekt. Prenovili bodo vse sobe od stropa do tal, zamenjali vse talne in stenske obloge, vse sanitarije, velik del pohištva. Posegli bodo tudi v zunanjost hotela, ki bo namesto sedanje živo modre spet olivno zelena. "Vse sobe s skupno 220 ležišči, bodo prenovljene. Še posebej se bomo potrudili v predelu Vile, kjer je 10 sob in trije veliki apartmaji. Hočemo spoštovati okolje, tradicijo, spomeniško varstvo. Hotel radi obiščejo umetniki, poslovneži, intelektualci, zato bo v njem manjša knjižnica s knjigami v več jezikih predvsem o Piranu. Na vrhu hotela bo manjši welnes in savna, v pritličju ohranjamo manjšo kongresno dvoranico. Število zaposlenih je zdaj 24, morda bomo morali to število sprva nekoliko zmanjšati," pove Jančar nekoliko drugače, kot je ob nakupu hotela pred enim letom.
Hotel upravlja s kopališčem, v katerega bi vlagali šele čez kako leto ali dve. Problem je v tem, ker je v občinski lasti in ker mora biti javno ter prosto dostopno. Vendar bosta tudi kopališče in okolica hotela morala doživeti spremembo. "Hotelu so dodelili le dve parkirišči, za goste zakupimo parkirišča v garažni hiši Fornače in goste taj prevažamo. Sicer pa menimo, da bi bil Piran veliko privlačenjši za turiste, če bi mirujoči promet preselili iz mesta," pove upov poln piranski hotelir.