Grožnje županov zalegle

Gradnja Ceroda 2 v Leskovcu: Ministrstvo najprej pripravilo pogodbo, ki za dolenjske občine ni bila sprejemljiva.

Objavljeno
26. april 2014 02.02
*tlo* odpadki
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Novo mesto – Po vseh zapletih, začinjenih tudi z grožnjami o odlaganju smeti pred ministrstvo za kmetijstvo in okolje, sta novomeški župan Alojzij Muhič in kmetijsko-okoljski minister Dejan Židan le podpisala pogodbo o sofinanciranju gradnje Ceroda 2 na Leskovcu, kjer bo kot osrednji del naložbe obrat za mehansko in biološko obdelavo odpadkov.

A tudi danes je sprva kazalo, da bo podpis padel v vodo, saj so bila po mnenju dolenjskih županov nekatera določila v pogodbi sporna.

Alojzija Muhiča je najbolj zmotilo, da občine ne bodo smele koristiti denarja toliko časa, dokler ne bodo pridobile pravnomočnega gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega dovoljenja, in da lahko ministrstvo takoj prekine pogodbo, če se izkaže, da projekt do konca leta 2015 ne bo udejanjen. Šentjernejski župan Franc Hudoklin je ministru očital, da še nikomur niso postavili takšnih pogojev kot zdaj njim. »Projekt se vleče že od leta 2007 in zdaj nam postavljate pogoje, ki jih ne moremo izpolniti. Osebno bom pripeljal tovornjak s smetmi in jih stresel pred vaše ministrstvo«.

Dejan Židan je županom povedal, da si ministrstvo ne more privoščiti, da evropski denar iz katerega koli razloga ne bi bil porabljen. Začudilo pa ga je, da je prišel na podpis pogodbe, čeprav ni bila usklajena. Vse je pozval, naj pogodbo, ki mora biti »zakonita in izvršljiva«, uskladijo, kar se je nato po dolgih štirih urah tudi zgodilo.

Generalni direktor direktorata za vode in investicije na ministrstvu Boštjan Petelinc je za Delo povedal, da bodo lahko zdaj občine po pogodbi koristile finančna sredstva, čeprav še ne bodo imele gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja. Dokumenta morajo pridobiti do septembra in projekt končati do konca prihodnjega leta. V nasprotnem primeru bodo morale denar vrniti. V 32,5 milijona evrov vrednem projektu sodeluje 15 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki bodo investirale dobrih deset milijonov, 19 milijonov evrov bo denarja EU, dobre tri milijone bo zagotovila država.

Krški župan Miran Stanko še naprej dvomi o racionalnosti projekta Cerod 2, saj je načrtovan za obdelavo 41.000 ton odpadkov, letos pa jih bodo pripeljali vsega 26.000 ton. Pravi, da je projekt do konca leta 2015 mogoče uresničiti, a se sprašuje, ali je pred izdajo gradbenega dovoljenja sploh mogoče pridobiti okoljevarstvenega.