Janez Janša svetuje mladim, naj gredo pred parlament

Premier na Mreži idej v Piranu: Šinigojeva administracija je bila bolj učinkovita od današnje.

Objavljeno
06. oktober 2012 14.43
Posodobljeno
06. oktober 2012 15.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - »Če bi bil jaz vaših let, bi vsaj enkrat na teden vzel transparent, šel pred slovenski parlament in zahteval, da z ustavo predpiše zlato fiskalno pravilo, torej, da sedanja generacija ne porabi denarja, ki ga boste vi šele ustvarili,« je dejal Janez Janša na piranski Mreži idej, tretji Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva.

Na Mreži idej danes že tretji dan govorijo o ključnih vprašanjih slovenskega obstoja in razvoja, udeležuje se je približno 200 izbranih slovenskih študentov in mladih gospodarstvenikov. Premier je v včerajšnjem javnem pogovoru z vodjo Mreže idej Borisom Andrijaničem najprej opozoril, da bi brez sprejetja strukturnih reform morala ta ali kakšna druga vlada v prihodnjem letu predlagati proračun, kakršne so sprejemali v Bolgariji, Latviji, Romuniji in na Portuglaskem, da so preprečili padec na stopnjo, v kakršni je Grčija. Vlada se je odločila za selektivni dvig nekaterih davkov, da ne bi bistveno prizadela gospodarske rasti. Če bo kdo do razprave o proračunu v parlamentu predlagal boljše rešitve, jih bodo, tako obljublja Janša, z veseljem podprli.

V javnem sektorju je trikrat več zaposlenih, kot jih je bilo pred dvajsetimi leti. Napovedal je združevanje, racionalizacije ter ukinjanje agencij in državnih skladov. »Poleg podvajanja nalog imamo težave pri črpanju evropskih sredstev, zaradi različnih mnenj različnih institucij, ki delajo isto stvar. Pošta potuje od enega urada do drugega tedne dolgo, namesto da bi kdo dvignil telefon. Umetno se ustvarjajo delo in navidezne potrebe. Administracija, ki jo je leta 1990 podedovala Demosova vlada od Šinigojeve, je bila bolj učinkovita, kot je danes. Čeprav je bilo tedaj tretjino manj ljudi, stroški so bili precej manjši, tako tudi plače in standard in ni bilo računalnikov.«

Glede pokojninske reforme je dejal, da naj bi se pokojninska blagajna polnila in delila bolj pravično in da je ključni problem to, da jo Slovenci polnijo v povprečju le 35 let. O tujih vlagateljih je povedal, da jih v tem trenutku prav nič ne veseli vlagati v Slovenijo. Kriva naj bi bila prejšnja vlada, ki je Bruslju tri leta obljubljala reformni program, vendar obljube do konca leta 2011 ni izpolnila. Za Luko Koper pa je omenil, da je že njegova prejšnja vlada končala pogajanja z Deutsche Bahn o posodabljanju slovenskega železniškega omrežja. »Sami ste videli, kako so potem Hartmuta Mehdorna poslali, naj se kar on sam pogaja s sindikati. Za njim je ostal samo neplačani račun. To je pustilo zelo slab vtis pri vseh nemških in drugih vlagateljih.«

Slovenija lahko po premierovih besedah takoj začne uresničevati projekt Južni tok. Toda Italija mora podpisati meddržavni sporazum, nedorečenosti so še pri drugih državah, čez katere poteka trasa.

Mladi udeleženci so Janšo vprašali, kdaj bo vladi uspelo zmanjšati javno porabo. Gost piranskega srečanja je ocenil, da je to eno temeljnih vprašanj, o katerem v Sloveniji ni veliko govora. »Doslej so nam kot alternativo ZUJF prodajali dvig DDV, samo da ne bi bilo treba zmanjšati porabe v javnem sektorju. Šele zdaj, ko je predlagan DDV za periodiko, se govori, da to ni nekaj samo po sebi dobrega. Ni slišati glasu večinskega dela Slovenije, torej zaposlenih, ki zahtevajo manjšo javno porabo. Zato je moje prvo sporočilo, naj bodo mladi bolj glasni,« je dejal Janša in napovedal, da bomo leta 2014 na slovenskem nebu »videli druge zvezde«.