Lani je pritegnila košarka, letos bo Emona

Nočitev v Ljubljani je bilo lani za 11 odstotkov več kot leto poprej.

Objavljeno
04. januar 2014 19.58
Silvestrovanje na Prešernovem trgu v Ljubljani 1. januarja 2014.
Blaž Kondža, Na kolesih
Blaž Kondža, Na kolesih
Ljubljanski turistični delavci so lahko s tokratnim silvestrovanjem več kot zadovoljni. »Ocenjujemo, da je v Ljubljani novo leto 2014 na ulicah pričakalo več kot 50.000 ljudi,« pravi Petra Stušek, predstavnica Turizma Ljubljana, in doda: »Decembra lani smo v Ljubljani organizirali približno 70 brezplačnih prireditev na različnih lokacijah, ki se jih je po naših opažanjih udeležilo bistveno več ljudi kot leta poprej.

Namestitvene zmogljivosti v Ljubljani so bile na najdaljšo noč odlično zasedene, v povprečju je bila zasedenost hotelov kar 97,1-odstotna, nekateri med njimi so bili čisto polni. Pa tudi sicer je bilo lansko leto za ljubljanski turizem zelo srečno. Zadnji podatki kažejo, da je ocena števila prihodov v Ljubljano 2013. leta 497.553, kar je devet odstotkov več kot leta 2012, ki je veljalo za rekordno. Ocena nočitev leta 2013 je 954.351, kar je 11 odstotkov več, kot je bilo realiziranih nočitev leta 2012 (851.386). Na Turizmu Ljubljana smo izvedeli, da je lani naše glavno mesto imelo največ obiskovalcev februarja, julija, septembra in oktobra – v teh dveh predvsem na račun košarkarskega prvenstva Eurobasket.

Če je bila rdeča nit lanskega leta košarka, bo leto 2014 v ljubljanskem turizmu potekalo v luči 2000. obletnice ustanovitve Emone, kot so v rimskih časih imenovali današnjo Ljubljano. Vrhunec rimskega vzdušja v Ljubljani pričakujemo med 22. in 24. avgustom, ko se bo okolica Kongresnega trga s prireditvijo Ave Emona! vrnila 2000 let nazaj v zgodovino in zaživela kot rimska naselbina Emona. Tudi turistična vodenja po Ljubljani bodo letos (od marca naprej) emonsko obarvana, turisti se bodo lahko odeli v rimske tunike. Zanimivo doživetje bo vodeno nočno rimljansko potepanje po mestu z baklami. Sicer pa Turizem Ljubljana letos načrtuje več kot 10.000 prireditev, številne med njimi bodo brezplačne. Dobri so tudi obeti poslovno-kongresnega turizma, saj bo glavno mesto gostilo kar nekaj velikih kongresov.