Lepši, a tudi bolj pozidan Portorož

Župan Bossman hoče pred koncem mandata sprejeti kar tri prostorske načrte.

Objavljeno
25. januar 2018 23.00
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož – Lepši, bolj urejen, z več parki, a tudi bolj pozidan bo Portorož, ko bodo nekoč uresničili tri podrobne prostorske načrte. V javni razgrnitvi so od začetka meseca, 1. februarja bo v Portorožu javna obravnava, spomladi pa prvo branje na občinskem svetu. Večjih nasprotovanj v krajevni skupnosti Portorož doslej ni bilo slišati.

»Ohraniti želimo zelen značaj kraja, omogočiti bolj urejeno infrastrukturo, ti načrti so namenjeni predvsem razvoju skupnosti,« je namen priprave treh OPPN za skoraj 13 hektarjev stavbnih zemljišč, ki so bila vedno namenjena pozidavi, pojasnil piranski župan Peter Bossman, Želi si, da bi jih sprejeli še pred koncem mandata, toda v Portorožu so prostorske zadeve zelo občutljiva tema.

Zelena aleja za ulico Med vrtovi

OPPN bodo omogočili gradnjo 53 hiš, ceste, pločnikov, vkopane garaže in enega ali dveh manjših hotelov ter ureditev parkov, športnih igrišč in druge infrastrukture. Z uresničitvijo bi sanirali nekatera zanemarjena zemljišča in omogočili legalizacijo nekaj nedovoljenih gradenj; to bo sicer omogočil že zakon, ki bo začel veljati sredi leta. Sprejetje treh OPPN zahteva več zasebnih lastnikov zemljišč, ki že leta ne morejo uresničiti svojih načrtov. Med največjimi je slovaško podjetje Moravia Steel nepremičnine, ki je že marca 2012 za 6,6 milijona evrov, več kot 300 evrov za kvadratni meter, od podjetja Istrabenz Turizem kupilo 2,1 hektarja veliko območje nekdanje Vrtnarije Portorož. Na površini 1,6 hektarja pa bo Moravia Steel na območju Parka cvetja lahko zgradila devet vil in manjši hotel na mestu poslovne stavbe nekdanje Vrtnarije, na pol hektarja zemljišča v bližini vrtca in šole pa je predviden park. Če bo Moravia Steel po šestih letih čakanja hitro plačala komunalni prispevek, bi lahko začela graditi že prihodnje leto.


                                                               Video: Občina Piran

Na območju ulice Med vrtovi bo poleg 15 hiš najpomembnejša 700 metrov dolga cesta, »zelena aleja«, ki bi povezala portoroško obalo in območje šol. Obstoječo ozko cesto bi z 2,5 metra razširili na 4,5 metra, ji dodali pločnik in zgradili komunalno infrastrukturo. Portorož bi s tem pridobil še eno prečno povezavo med obalo in Belokriško cesto pod vrhom hriba, kar bi olajšalo življenje lokalnim prebivalcem. Na območju Med vrtovi bodo omogočili prenovo prizidka Vile Marie, gradnjo vkopane garaže in igrišč nad njo ter ureditev večapartmajskih hiš.

Novi center na Belem Križu

Na Belem Križu bo največ novih hiš (27) ob Belokriški cesti. Hkrati so zasnovali nov center naselja ob Mercatorjevi trgovini, kjer bi parkirišča spravili v garažo pod zemljo, na površju pa bi bili javne površine, park in veliko krožišče za varnejši promet. Občina ima na Belem Križu in Med vrtovi 12 parcel. Najmanj dve tretjini bi jih lahko prodala na dražbi in dobila denar za komunalno ureditev območja. Po ocenah nepremičninarjev bi za kvadratni meter lahko iztržila najmanj od 300 do 350 evrov. Občinski urbanist Mark Špacapan poudarja, da OPPN-ji na teh območjih predvidevajo nižjo pozidanost kot občinski ureditveni načrt.

Če bodo OPPN-je res sprejeli na kateri od zadnjih jesenskih sej v tem mandatu, to še ne pomeni, da bo območje že kmalu dobilo sanjsko podobo, kot jo prikazujejo v propagandnem filmčku. Vse bo odvisno od tega, kako bo občini uspelo zbrati denar za komunalno opremo prostora in kako zainteresirani bodo investitorji. Najbolj znan je primer Sončnih vil podjetja Ceeref Igorja Laha, ki je zemljišča kupil že poleti 2006 in pred več leti pridobil tudi OPPN, vendar še vedno ni začel graditi. Za kvadratni meter komunalno neopremljenega zemljišča so takrat odšteli sanjskih 845 evrov, danes pa so cene več kot pol nižje, kar se odraža tudi v številu gradbišč in intenzivnosti gradnje.

»Novega prostorskega načrta se vsi veselimo, še bolj načrtovane ureditve prometa do portoroških šol in vrtca. Toda bojimo se, da bodo zagate s parkirišči ob šolah in v Portorožu, še posebej v centru, ostale, zato bomo vztrajali, da jih reši občina,« je dejal predsednik sveta KS Portorož Slavko Ivančić.