Mesto krožišč in Popovičev trn v peti

Dokončali so že 42. koprsko krožišče pri tržnici, nadaljujejo pa tudi dela v Olimpijskem centru.

Objavljeno
19. avgust 2014 16.50
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper − Delavci Grafista so dokončali urejanje enega prvih koprskih krožišč, ki je nadomestilo semaforje sredi mesta pri koprski tržnici, obenem pa gradnja komunalne infrastrukture za bližnji večnamenski napol dograjeni objekt Olimpijski center na Bonifiki že nekaj let propada.

Ne glede na to, kakšna so ozadja za urejanje večjega števila krožišč v Kopru, so prometni policisti z urejanjem prometa s krožišči zadovoljni. To nam je včeraj potrdil tudi policijski inšpektor Leon Godejša, ki je dejal, da so krožišča veliko varnejša, v njih je manj prometnih nesreč in omogočajo boljši pretok.

Dražje, a varnejše

Delavci Grafista so te dni dokončali urejanje enega prvih koprskih krožišč, ki je nadomestilo semaforje sredi mesta pri koprski tržnici. Več let je bilo eno najbolj prometnih koprskih mestnih vozlišč pri tržnici le začasno postavljeno, zdaj pa čaka le še na travico.

Mesto ima z njim zdaj 42 krožišč in je verjetno prvo v državi po številu krožišč na prebivalca. Tisti, ki voženj skoznje ne obvladajo, so pred krožišči morda zadržani, toda policisti vedo, da bi mesto s starimi semaforiziranimi križišči doživljalo prometne infarkte in več prometnih nesreč.

»Krožišča so zasnovana tako, da je treba upočasniti vožnjo in upoštevati pravila. Zato je v njih manj nesreč in še te so v glavnem z blažjimi posledicami. V njih ni čelnih ali čelno-bočnih trkov,« je povedal Leon Godejša in se pri tem opiral na posebno analizo, ki so jo opravili na Policijski upravi Koper.

Res je za varno urejeno krožišče potrebnega več prostora, a zato ni treba skrbeti za razmeroma drago semaforsko tehniko. Še posebno učinkovita so tako imenovana turbokrožišča, ki voznika vodijo v določeno smer že od vstopa vanj.

V koprski občini napovedujejo, da bodo 43. krožišče kmalu zgradili v Bertokih na priključku stare bertoške ceste na vse bolj prometno cesto proti Sv. Antonu.

Gradnja Olimpijskega centra

Veliko pomembnejša naložba, ki jo v neposredni bližini tega krožišča izvaja Grafist, je gradnja komunalne infrastrukture za večnamenski napol dograjeni objekt Olimpijski center na Bonifiki, ki že nekaj let grdo propada, ker je nasedla Primorjeva naložba in velja za enega največjih trnov v peti koprskega župana, saj že predolgo kazi mesto.

Grafist gradi kanalizacijo, vodovod, javno razsvetljavo, cesto, pločnik in zunanjo ureditev velikega skeleta stavbe Olimpijskega centra.

Grafist bo 2,7 milijona evrov drago komunalno opremo okoli stavbe zgradil predvidoma do konca leta. Občina pa dela Grafistu ne bo poravnala z gotovino, ampak v naravi − z določenim številom praznih in še nezgrajenih poslovnih lokalov v tem objektu. »Gre za vnaprej natančno določene lokale, ki so sestavni del pogodbe o izvedbi del,« je pojasnil Ante Guberac iz Grafista.

Dograditev komunalne infrastrukture je pomembna zato, ker bo šele ta omogočila nadaljevanje gradnje objekta. Ko bo dograjen, bo lažje dobiti kupce za lokale.

Tudi sam Grafist si že leta prizadeva, da bi v tem kompleksu zgradil hotel. Zdaj čaka na novo gradbeno dovoljenje, ki mu bo dovolilo povišati stavbo za dve nadstropji.