Na divjih vrtovih vrtnarijo buldožerji

Urbana ureditev v Slovenj Gradcu: konec brezplačnega izkoriščanja občins
   
   

[87 znaki / 10 besed]


avtor
  


Vpis ključnih besed
Lastnosti
Izbira predloge
Povezani članki
Povezane multimedijske vsebine
[picture]
[578207]
nazaj|1|naprej
Livestream
Infografika na vrhu članka (Članek 1)
Url infografike se mora začeti z http:// oz mora biti veljaven. V nasprotnem primeru, se infografika zbriše.
Url infografike
Privzeta višina, je višina v px. Če infografika ni narejena tako, da se avtomatično prilagaja, potem se bo upoštevala privzeta višina.
Privzeta višina
Povezan z
Besedilo gumba
Nastavitve časa objave
Servisne informacije
N/A
QR koda
 
Plačljiva vsebina
 
Časopis oz. priloga
           
 
ke zemlje

Objavljeno
21. marec 2014 21.43
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Sredi marca so v Mestni občini Slovenj Gradec začeli uresničevati načrte o vzpostavitvi urbanih vrtov, s čimer bodo naredili konec divjemu vrtičkarstvu na zaplatah nepozidane občinske zemlje v mestu. Dve lokaciji so že zravnali z buldožerji.

»«Pred letom dni je mestni svet sprejel odlok o vrtičkarstvu, s katerim nameravajo urediti področje, ki so ga doslej urejali občani sami, običajno kakor in kje se je komu zahotelo. Ponekod, predvsem ob vhodih v mesto, so tako skozi več desetletij zrasla prava barakarska naselja, kar je po mnenju občine skazilo podobo mesta. Zato so se odločili, da vrtičkarstvo na občinskih parcelah prepovejo, namesto vrtov, raztresenih po mestu, pa uredijo nekaj lokacij, na katerih bo vrtnarjenje urejeno s predpisi. Za najem bodo morali občani tudi plačati najemnino.

Občina razjezila vrtičkarje

Na začetku marca so na več lokacijah tako postavili obvestila, da jih morajo vrtičkarji do konca meseca zapustiti in pospraviti, sicer bo to namesto njih naredila Komunala. Župan MOSG Andrej Čas je pojasnil, da se je občina urejanja lotila postopoma in da nočejo vrtičkarjev preganjati tako na silo, kot so to naredili v Ljubljani, kar je povzročilo veliko negodovanja in nasprotovanja. Vendar pa se v občini pri tem niso držali lastnih rokov, saj so lokaciji nasproti upravne enote in trgovskega centra Katica z bagri zravnali že sredi marca, kar je razburilo nekatere občane, ki so v skladu z obvestilom pričakovali, da bodo imeli čas vrtove izprazniti do konca meseca. »Ne vem, zakaj se je to zgodilo, a se bomo prizadetim opravičili,« je dejal župan.

Naslednji bodo na vrsti za selitev vrtovi ob nekdanjem centru Zipo in v poslovni coni Ozare, kjer so poleg vrtov zrasle tudi prave počitniške hišice. Vse druge, ki še vrtnarijo v mestu, pa so pozvali, naj pred začetkom sezone vrtove uredijo v skladu z občinskim odlokom ali pa bo Komunala z vrtov »očistila vse odpadke in predmete, ki na vrtiček ne sodijo« – predvsem folije, PVC-embalažo in preperel les. Kljub temu občinske inšpekcijske službe dejanskega upoštevanja pravil na terenu ne preverjajo, zato se divje vrtičkarstvo na mestih, ki jih niso zravnali z buldožerji, nemoteno nadaljuje.

Za 30 kvadratov 16 evrov

Nove lokacije za skupnostne urbane vrtove so ob kolesarski stezi v Starem trgu, urbani vrtovi so tudi ob Celjski cesti, v bližini blokovskega naselja S8 in doma starostnikov. Vsi potencialni najemniki urbanih vrtov morajo najprej oddati vlogo, nato pa skleniti zakupno pogodbo. Najnižja letna najemnina za vrt velikosti do 30 kvadratnih metrov bo 16 evrov, najvišja pa 120 evrov, za vrtove večje od 250 kvadratov. Za vrtove, kjer bo dovoljeno postaviti vrtne lope, bodo morali najemniki plačati še dodatnih 15 evrov na leto.