Na idrijski gimnaziji več prakse

Dijaki se bodo urili na sodobnih strojih, v Idriji pa bodo morebiti priložnost našli najbolj nadarjeni pri nas.

Objavljeno
30. januar 2016 10.51
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Idrijski šolski hram bo kmalu bogatejši za pomembno praktično učilnico, saj je tamkajšnji koncern Kolektor prispeval za preobrazbo stare telovadnice na Gimnaziji Jurija Vege v sodobno strojno delavnico. Šola se želi s tem približati šolskim tehničnim centrom pri nas.

Gradbena dela v nekdanji telovadnici so končana, do konca leta pa bodo novi prostori opremljeni z merilnimi napravami, stružnicami, reskarji in drugimi stroji ter opremo. Kolektor je gimnaziji v ta namen doniral 150.000 evrov. »Naš glavni motiv je rast, za to pa potrebujemo visoko usposobljene zaposlene. Vsega ne moremo imeti v koncernu, zato želimo ustvariti inventivno okolje,« je pojasnil član uprave Kolektorja Valter Leban in nadaljeval: »Še vedno prevladuje razmišljanje, da lahko s svinčnikom in računalnikom naredimo vse, toda virtualni svet je treba spremeniti v realnega. Za to pa bomo še dolgo časa potrebovali ljudi.«

Centri za nadarjene

Sodelovanje gimnazije in gospodarskega okolja je na obisku v Idriji podprla tudi ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport Maja Makovec Brenčič. Napovedala je skorajšnje razpise posebnih kohezijskih sredstev v novi finančni perspektivi za projekte povezovanja in prenosa znanj iz šolskih ustanov v gospodarstvo. S tem denarjem pa bi lahko v Sloveniji postopoma odpirali centre za nadarjene. »Podpiramo čim boljšo odprtost šolskega prostora. Mladi si želijo novih veščin, podjetja iščejo prava znanja in izobraževalni del temu želi prisluhniti. Idrijski primer pomaga najprej dolini in lahko daje zgled celotni Sloveniji,« je dejala ministrica, ki razpise napoveduje spomladi. Idrijčani se bodo zagotovo odzvali. »Projekti so že pripravljeni,« dodaja Leban.

Učna delavnica bo vrata odprla v naslednjem šolskem letu, v prvi vrsti je namenjena programoma strojni tehnik in mehatronik operater. »S tem bomo zvišali kakovost dela in dijakom dali možnost, da se izurijo na sodobnih strojih, ki jih bodo čakali v prihodnosti na delovnem mestu. Ta delavnica je pogoj, da bomo programa pri nas sploh še izvajali,« je priznal ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Borut Hvalec.