Na jugu države lahko zapade do pol metra snega

Policisti ob napovedanem sneženju in spremenjenih voznih razmerah opozarjajo na uporabo ustrezne zimske opreme.

Objavljeno
07. december 2012 15.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Meteorologi napovedujejo, da bo v noči na soboto obilno sneženje zajelo vso Slovenijo, ponehalo pa naj bi šele v večernih urah.

Največ snega (od 30 do 50 centimetrov) bo predvidoma zapadlo na jugu države. Drugod lahko pričakujemo od 15 do 30 centimetrov, so zapisali na spletni strani agencije za okolje. Občasno bo snežilo tudi na obali.

Policisti ob napovedanem sneženju in spremenjenih voznih razmerah opozarjajo na uporabo ustrezne zimske opreme.

Motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, morajo imeti:

  • zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
  • poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa.

Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo morajo biti globoki najmanj 3 milimetre.

Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega.

Voznikom policisti svetujejo, da pred vožnjo z avtomobila temeljito odstranijo sneg oziroma led. Stekla in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Ob močnem sneženju, slabi vidljivosti in slabo očiščenem avtomobilu voznik hitro spregleda pešca ali oviro na cesti, kar ima lahko usodne posledice.  

Na previdnost pa policisti opozarjajo tudi pešce. Ob prečkanju ceste in hoji ob robu ceste morajo upoštevati spremenjene vozne razmere in posledično daljšo zavorno pot voznikov motornih vozil.