Na Obali manj vinjet, več zabave

Obalni župani predlagajo ukinitev vinjet za obalno cesto in podaljšanje obratovalnega časa lokalov.

Objavljeno
09. maj 2014 12.59
Posodobljeno
09. maj 2014 15.00
šuligoj markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Izolski župan Igor Kolenc in piranski Peter Bossman sta se dogovorila, da bodo skupaj s koprskim županom Borisom Popovičem od slovenske vlade zahtevali ukinitev pobiranja vinjet na obalni hitri cesti.

»Če bi po odprtju predora Markovec zahtevali vinjete zanj, bi to preusmerilo tranzitni promet skozi Izolo, kar bi jo zadušilo. Tega ne bomo dovolili,« je dejal Igor Kolenc.

Župana sosednjih občina sta ugotovila, da vinjete delajo več škode kot koristi trem istrskim občinam, predvsem gostincem in turizmu, saj številni italijanski gostje zaradi njih ne pridejo v te kraje. Po lokalnih cestah je pot predolga ali pa ob vikendih in praznikih polna zastojev. Tudi sicer cesto plačujejo samo vozniki avtomobilov, tovornjaki pa ne.

»Zakaj smo gradili tako drag predor?«

Odprtje predora Markovec bo sprožilo dve resni dilemi: če bo za vožnjo skozenj potrebna vinjeta, potem se bo promet po večini preusmeril skozi naselje. Država se v tem primeru ne bo mogla odpovedati obalni cesti, saj mora omogočiti brezplačno alternativno pot.

V tem primeru bo lokalni promet še naprej potekal tudi ob morju, občini Koper in Izola pa ne bosta mogli urejati obalnih rekreacijskih in turističnih površin. »Zakaj smo potem sploh gradili tako drag predor?« se je vprašal izolski župan Igor Kolenc.

Spomnil je tudi, da sta izolska in koprska občina že večkrat poskušali začeti postopek, po katerem bi država prenesla lastništvo ceste na lokalni skupnosti, vendar se na ministrstvu niso odzvali.

Mar to pomeni, da država ne namerava prepustiti ceste občinam? So idejni projekti o urejanju obale med Koprom in Izolo, ki jih bodo predstavili konec meseca, zapravljanje časa in denarja?

Na tapeti tudi obratovanje lokalov

Župana Izole in Pirana sta se dogovorila tudi, da bodo tri občine za novi regionalni program do leta 2020 pripravile projekte, s katerimi bodo poskušali dobiti nepovratna evropska sredstva za ureditev plaž na območju med Koprom in Izolo, v Fiesi, na Fornačah in rtu Seča.

Če ne bodo dobili podpore v slovenskih državnih organih, ga bodo predložili neposredno pristojnim bruseljskim organom, kar je formalno mogoče, če gre za večji skupni projekt.

Bossman in Kolenc sta se dotaknila tudi problema obratovalnega časa gostinskih lokalov. Posebna delovna skupina naj bi pripravila predlog za spremembo predpisov, ki bi vsaj turističnim občinam dovolil obratovanje gostinskih lokalov do 24. ure in ne le do 22. ure.

V piranski občini obratovalni čas ureja občinski odlok, vendar sta župana menila, da bi to morali rešiti na sistemski ravni, tako da bi zakonsko skrajšali čas nočnega miru, to je od polnoči dalje.