Neelitna cenitev za elitno bovško lokacijo

V vreči premoženja propadlega ATC Kanin, ki bo na dražbi predvidoma naprodaj sredi julija, bo tudi zemljišče v bovških Žarščah.

Objavljeno
11. junij 2014 00.57
rsi-Bovec/zapuščeno zemljišče
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Stoletno stavbno pravico na občinskem darilu nekdanjemu upravljavcu kaninskega smučišča ima Euroinvest, občina pa si prizadeva, da bi območje nekdanje vojašnice pridobila nazaj. Brezplačni prenos Žaršč na ATC v dokapitalizaciji družbe leta 2011 je bil predzadnji občinski poskus rešitve potapljajoče barke.

Zadnji in prav tako neuspešen je bilo subvencioniranje obratovanja krožnokabinske žičnice, ki je bila z lansko nesrečo dveh gondol povod za stečaj. Sedanji bovški župan Siniša Germovšek je prepričan, da je bila občina s prenosom zemljišča oškodovana.

Opozarja, da je bilo zemljišče še leta 2009 ocenjeno na 1,8 milijona evrov, medtem ko je po ponovni cenitvi občina vložila zgolj 1,1 milijona evrov. Za nameček je tik po poslu, ki naj bi rešil ATC, stavbno pravico na zemljišče do leta 2110 vpisal večinski lastnik družbe Euroinvest, ki jo je plačal s konvertiranjem 1,1 milijona evrov terjatev do družbe.

Občina razmišlja o ovadbi 

»Da po dokapitalizaciji dobi stavbno pravico družba, ki ni bila dokapitalizirana, je nekaj, kar je težko razumeti in sprejeti. Zato proučujemo, ali obstajajo pravne možnosti, da bi oporekali podelitvi te pravice. Zelo sporna je tudi cenitev. Če nekdo vlaga v dokapitalizacijo, mu je najbrž v interesu, da je vrednost višja, in ne nasprotno. Tudi tu iščemo možnosti, da bi temu oporekali oziroma celo podali kakšno ovadbo. Z zmanjšanjem vrednosti Žaršč je bila občina oškodovana,« je prepričan Siniša Germovšek, ki je občinskemu nadzornemu odboru naročil, naj zadevo vzame pod drobnogled. Kakor nam je pojasnil predsednik odbora Darijo Flajs, še zbirajo informacije.

ATC je v omenjenem času vodil Simon Klaut, ki je na čelo družbe prišel prav iz Euroinvesta. Cenitev se mu danes ne zdi sporna: »Vrednost stvarnega vložka, ki ga je občina vložila v družbo, sta ocenila sodno zapriseženi cenilec in revizijska hiša BDO. Občina je vložek prostovoljno vložila na redni skupščini, na kateri je bil prisoten župan kot zakoniti zastopnik občine. Stavbna pravica pa je bila podeljena z namenom gradnje turističnega kompleksa Žaršče in je bila podeljena odplačno. ATC Kanin Bovec je bil po podelitvi pravice še vedno lastnik nepremičnine in je lahko z njo razpolagal, saj zemljišče ni bilo obremenjeno z nobeno hipoteko.«

Da je po razpletu dogodkov na Kaninu in v ATC težko soditi takratne ukrepe za rešitev upravljavca smučišča, trdi takratni bovški župan Danijel Krivec. Pravi, da so se cene nepremičnin med letoma 2009 in 2011 bistveno spremenile: »Cenitev je bila naročena skladno z zakonom o javnih naročilih. Cenitev izpred dveh let ni bila več aktualna, zato je bilo treba naročiti novo. Občina nanjo ni imela vpliva.«

Trg se je sesuval

Ali se je nepremičninski trg med letoma 2009 in 2011 tako sesuval, da je bila razlika v cenitvah nepremičnine v Žarščah kar 700.000 evrov, smo povprašali Francija Repšeta iz nepremičninske agencije Renes. »Težko komentiram konkretne cenitve, zagotovo pa lahko rečem, da so se cene v tem času močno znižale. Še v zadnjem letu za 16 odstotkov, za poslovne nepremičnine še malo bolj,« je zatrdil.

Po njegovi oceni se nepremičninski trg poleg padca cen spopada tudi z majhno kupno močjo: »Nastajajo tudi absurdni primerov. Kar je bilo nekoč vredno 100 evrov, je danes lahko zgolj 40 ali 60 evrov.« Opozoril je, da se cenitve nepremičnin opravljajo na podlagi gradbene vrednosti nepremičnine in primerljive prodaje. »Primerljivega vzorca za Žaršče pa v Bovcu seveda ni,« je povedal. Dodal je še, da je lahko stavbna pravica Euroinvesta ovira pri prodaji, zato predvideva, da jo bo morala družba umakniti.

Kakšne načrte imajo z zemljiščem v Euroinvestu, ki je medtem dobrih 22 milijonov kreditov parkiral na slabo banko, nam s kromberškega podjetja niso hoteli razkriti. Po naših informacijah bi radi stavbno pravico prodali, če se bo na dražbi premoženja, ki je v stečajni masi, sploh pojavil kupec. Na Bovškem so se nazadnje mudili Rusi.