Nov avtobus med Litijo in Šmartnim

Petnajst let integriranega potniškega prometa med Šmartnim in Litijo.

Objavljeno
22. april 2014 17.27
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Litija – Osnovnošolci iz osnovne šole Šmartno so bili med prvimi, ki so se peljali z novim avtobusom, ki so jih Slovenske železnice predale namenu ob 15. obletnici avtobusne povezave Litija-Šmartno pri Litiji.

Slovenske železnice so redno avtobusno linijo javnega mestnega in primestnega prometa Litija (železniška postaja) – Šmartno pri Litiji uvedle 1. januarja 1999. Pred petnajstimi leti je šlo za vzorčni primer integracije avtobusnega in železniškega prometa, ki z usklajenimi voznimi redi potnikom ponuja optimalno prevozno storitev.

Povezava se je z leti med domačini dodobra uveljavila, so sporočili iz SŽ. V petnajstih letih je bilo opravljenih 670.000 kilometrov in prepeljanih 700.000 potnikov, njihovo število pa narašča. Dnevno opravijo SŽ na relaciji Litija–Šmartno pri Litiji in nazaj na dan 22 povratnih voženj v skupni dolžini 190 kilometrov. Na leto to pomeni 5.280 voženj oziroma 45.624 kilometrov.

SŽ-ŽIP, ki v skupini Slovenske železnice opravlja avtobusne prevoze, se je zaradi naraščanja števila potnikov in neustreznosti zastarelega minibusa odločil za nakup novega avtobusa. Izbrali so 30-sedežni klimatizirani avtobus slovaškega izdelovalca nadgradenj Rošero, s podvozjem in motorjem Iveco ter ohišjem iz inoxa. Ob koncih tedna avtobus SŽ-ŽIP uporablja tudi za turistične prevoze na srednje dolgih relacijah.

Septembra lani so SŽ potnikom ponudile poenostavljeni način nakupa vozovnic za vlak in avtobus, kar je lahko zgled za integracijo javnega potniškega prometa, ugotavljajo v SŽ. Potniki lahko na blagajni železniške postaje Litija namreč kupijo mesečno vozovnico tudi za avtobus. Pri tem uporabljajo samo eno brezkontaktno čip vozovnico, s katero potujejo z vlakom, saj so na njej zapisani tudi podatki o vožnji z avtobusom.