Občina Maribor bo žičničarjem dala milijon

Občinski denar je predviden za Pohorsko vzpenjačo za tri leta. Računsko sodišče izplačila za nazaj odsvetuje.

Objavljeno
13. april 2012 13.20
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Podjetju v zasebni lasti Športni center Pohorje se obeta milijonska finančna injekcija iz proračuna mariborske občine. V njem je namreč predviden občinski denar za Pohorsko vzpenjačo za letos in še za pretekli dve leti. Računsko sodišče takšna izplačila za nazaj odsvetuje.

V pred kratkim potrjenem proračunu Mestne občine Maribor je načrtovan tudi denar za Športni center (ŠC) Pohorje. Občina mu bo namenila 1,19 milijona evrov subvencije za nemoteno delovanje krožne kabinske žičnice na Pohorje; od tega po 470.000 evrov za letošnje in lansko leto, še 250.000 evrov pa za »plačilo odprtih obveznosti« za leto 2010, so sporočili z občine.

Delovanje zasebnega podjetja bo občina subvencionirala kljub temu, da ima tudi sama finančne težave in se bo letos zadolžila za 15 milijonov evrov, s katerimi bo pokrila proračunski primanjkljaj. Poleg tega so ob potrjevanju proračuna nekateri svetniki opozorili, da je občina zapostavila vlaganje v obstoječe objekte, zlasti v šole in vrtce: za njihovo investicijsko vzdrževanje je v proračunu namenjeno po en milijon evrov.

Najvišja mogoča 
subvencija za ŠC Pohorje

ŠC Pohorje bi iz letošnjega mestnega proračuna dobil najvišji mogoči subvenciji za leti 2012 in 2011, saj mu lahko občina po koncesijski pogodbi za izvajanje javne gospodarske službe prevoza potnikov s Pohorsko vzpenjačo plača do 470.000 evrov na leto za plačilo razlike med stroški obratovanja in ustvarjenimi prihodki. Glede na znesek, načrtovan za leto 2010, za katero so v preteklosti že prejeli dobrih 200.000 občinskih evrov, bi torej tudi za predlani dobili skoraj maksimalno nadomestilo. Na vprašanje, zakaj so se odločili za sofinanciranje delovanja žičnice za nazaj, so iz kabineta župana Franca Kanglerja odgovorili, da bodo z omenjenimi sredstvi poravnali še neplačane obveznosti do ŠC Pohorje iz leta 2010 in 2011 ter s tem izpolnili obveze iz koncesijske pogodbe.

Na računskem sodišču opozarjajo, da naj bi se predvideni proračunski prihodki in odhodki nanašali na tekoče leto, ne na druga. Po njihovih pojasnilih se sicer pri poslovanju občin srečujejo s situacijami, ko posamezen prihodek ali odhodek ni vplačan oziroma ni izplačan v obdobju, na katerega se nanaša, čemur se ni mogoče povsem izogniti. »So pa zamiki, kjer je posamezen prihodek realiziran za več let naprej, ali odhodek izplačan za več let nazaj, pri poslovanju neobičajni in bi se jim bilo treba izogibati,« meni vrhovna državna revizorka za lokalno samoupravo Mojca Planinšek.

Po njenih besedah zamiki »v vsakem primeru nesorazmerno povečujejo prihodke ali odhodke posameznega proračunskega leta«, bistveno pa je proučiti razloge, zakaj je do njih prišlo in ali so lahko upravičeni.

Težave so posledica slabih zim in bančnih posojil

Z delovanjem vzpenjače so imeli v ŠC Pohorje leta 2010 izgubo, na vprašanja Dela o lanskoletnih rezultatih in poslovanju podjetja pa niso odgovorili. Znano je, da je to zasebno žičničarsko-turistično podjetje zašlo v precejšnje finančne težave, ki so posledica slabih zimskih sezon in bančnih posojil, najetih za številne naložbe v preteklih letih.

Iz ŠC Pohorje so sporočili, da so v pretekli zimski sezoni v 102 smučarskih dneh imeli približno 30 odstotkov manj smučarjev kot leto prej, kar pripisujejo slabim snežnim razmeram. Smučišča so zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur odprli komaj 22. decembra, progo v dolino pa uredili šele konec januarja, a ne tudi Snežnega stadiona. Posledično so imeli manj gostov v apartmajih in hotelih – njihovo število je glede na leto prej upadlo za pet odstotkov.

Več o zimski sezoni, poslovanju in načrtih naj bi v ŠC Pohorje povedali na tiskovni konferenci v prihodnjih dneh.

Koncesija v nasprotju z zakonom

V povezavi s Pohorsko vzpenjačo so na računskem sodišču povedali, da so že lani, ko so izdali revizijsko poročilu o poslovanju Mestne občine Maribor, med drugim ugotovili, da njena podelitev koncesije za gradnjo krožne kabinske žičnice ni skladna z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu.