Občina Maribor na dražbi najemnin oddala le dva lokala

V mestu praznih še trinajst prostorov, za simbolično ceno jih ne smejo oddati.

Objavljeno
26. november 2013 19.31
*tre* MARIBOR
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Mestna občina Maribor (MOM) ima na mesec zaradi praznih lokalov, ki jih ne uspe oddati v najem, izpad dohodka približno 12.000 evrov. Čeprav je najemnine že dvakrat znižala (skupaj za 30 odstotkov), je zanimanje majhno. Na zadnji dražbi je oddala le dva lokala.

Občina je v najem ponudila devet lokalov v izmeri od 21,80 do 734,78 kvadratna metra, izklicne cene najemnine pa so se gibale od 155 do skoraj 3300 evrov na mesec, kolikor bi bilo treba minimalno odšteti za najem znamenite Rotovške kleti. Vendar zanimanja zanjo ni bilo. Občina je oddala le dva lokala, a samo enega za višjo ceno od izklicne.

Za petdeset kvadratnih metrov velik lokal na Gosposki ulici v najožjem mestnem središču bo MOM na mesec dobila 960 evrov (izklicna cena je bila 554,16 evra), za sosednji lokal v izmeri šestdeset kvadratnih metrov pa 617,24 evra, oziroma natanko toliko, kolikor je znašala izklicna najemnina, saj je bil le en ponudnik. V obeh lokalih bo trgovina s tekstilom.

Bodoča najemnica Petra Špes, ki se je morala za zmago na dražbi precej potruditi, meni, da so najemnine v Mariboru visoke. V bližnji Vetrinjski ulici ima že 22 let lokal z izdelki Lisce, vendar se je promet v zadnjem času toliko zmanjšal, da se je morala seliti in najeti lokal na bolj prometni lokaciji.

Najem po simbolični ceni ni mogoč

Zaradi padca kupne moči in posledično oteženega poslovanja podjetij je MOM ob koncu lanskega poletja najemnine znižala za 15 odstotkov. Ker se gospodarske razmere niso izboljšale, se je za enak ukrep odločila še pred poldrugim mesecem in najemnine so zdaj skupaj nižje za 30 odstotkov, pri čemer je treba upoštevati, da višina posamezne najemnine ne sme biti nižja od neprofitne najemnine. Po simbolični ceni, denimo za en evro, poslovnih prostorov na podlagi veljavne zakonodaje ni mogoče oddajati, so sporočili z občine. Brezplačno lahko občinske prostore najamejo le osebe javnega prava za opravljanje javnih nalog, nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu (denimo društva s statusom humanitarne ali invalidske organizacije), ter mednarodne organizacije s sedežem v Republiki Sloveniji, so povedali na občini.

Še 13 praznih prostorov

Občina ima po podatkih, ki so jih posredovali iz službe za odnose z javnostjo, praznih 15 poslovnih prostorih, a gre za podatke, pridobljene pred javno dražbo, kjer jim je, kot rečeno, uspelo oddati dva lokala. Štirje poslovni prostori so predvideni za prodajo, med njimi nekdanji galenski laboratorij, ki ga je MOM poskusila prodati že vsaj desetkrat. S prvotnih 2,24 milijona evrov je ceno za 2400 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v Tkalskem prehodu nazadnje znižala na 1,62 milijona evrov. Podobna je tudi usoda kulturnega spomenika Žički dvorec na Lentu, saj se je izhodiščna cena 245.900 evrov znižala že na 169.065 evrov.

Novega postopka prodaje premoženja občina letos ne načrtuje, kako bo prihodnje leto, pa bo mestni svet odločal ob sprejemanju proračuna za leto 2014 (prvo branje je predvideno 16. decembra), poleg tega pa je treba pred ponovno prodajo znova oceniti vrednost nepremičnin, pravijo na občini.