Od mobilnih hišic do slovenske olimpijske hiše

Na povabilo Olimpijskega komiteja Slovenije bodo Slovensko hišo na zimski olimpiadi v Južni Koreji izdelali v Hosekri.

Objavljeno
18. oktober 2017 10.18
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Slovenska Bistrica − Bistriško podjetje za proizvodnjo strešnih kritin in mobilnih hišk Hosekra, ki že nekaj let razvija celovit sistem luksuznih hišk skupaj s franšiznim znanjem vodenja turistične destinacije Big Berry, bo v Pyeong Changu v Južni Koreji za 23. zimske olimpijske igre 2018 s svojim znanjem, materiali in oblikovanjem postavila Slovensko hišo, v kateri se bodo predstavljali slovenski športniki in Slovenija kot turistična destinacija skupaj z njenim gospodarstvom.

Hosekra bo montažni objekt, ki bo umeščen deloma na prostem, deloma pa v avli enega od tamkajšnjih hotelov, oblikovala in izdelala na lastne stroške, olimpijski komite pa bo poskrbel za njegov prevoz do prizorišča ZOI 2018 in montažo. »Počaščeni smo, da nas je država oziroma državni olimpijski komite povabil na takšen športni dogodek, saj je to tudi priznanje, da lahko s svojim konceptom Big Berry dostojno in prepoznavno predstavljamo Slovenijo in njeno gospodarstvo v svetu. Od približno stotih sodelujočih držav bo na ZOI v Pyeong Changu samo deset držav imelo svoje predstavitvene hiše, tako da se bomo postavili ob bok največjim,« pravi direktor in lastnik Hosekre Boštjan Hostej. 

Slovenska hiša, ki jo bodo postavili iz povsem enakih materialov, iz kakršnih Hosekra izdeluje svoje najdražje mobilne hiške, bo merila okrog 500 kvadratnih metrov, oblikovno bo spominjala na slovenski kozolec in v njej bo veliko slovenskega smrekovega lesa. 

Sicer pa se Hosekri že obrestuje vlaganje v razvoj celovitega koncepta turističnih destinacij z luksuznimi mobilnimi hiškami. Njihovo vzorčno naselje v Primostku ob Kolpi je bilo kljub visokim cenam najema, ki se začenjajo pri okrog 200 evrov za hiško na dan, vso letošnjo sezono polno zasedeno predvsem z gosti iz severne Evrope, večinoma iz Skandinavije. Sicer pa so ali pa bodo do začetka prihodnje turistične sezone  njihove hiške postavljene še na okrog desetih krajih po Sloveniji, Italiji, Avstriji, Hrvaški in Grčiji.