Od Židana zahtevajo, da ukrepa

Zaradi zamud pri financiranju gradnje HE Brežice je družba Hess okoljskemu ministrstvu zagrozila s tožbo.

Objavljeno
01. julij 2014 10.35
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Gradnja HE Brežice bo morda končana z 18-mesečno zamudo, saj je ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) lani in letos za investicijo od predvidenih 33 zagotovilo le 10 milijonov evrov. Ker bi družba Hess utrpela škodo, je Židanovemu ministrstvu pisno zagrozila z odškodninsko tožbo.

»Če okoljsko ministrstvo ne bo izpolnilo svojih zavez, bo sledila tožba,« je za Delo dejal predsednik nadzornikov Hidroelektrarn na spodnji Savi (Hess) Blaž Košorok. Opozorilno pismo je ministru Dejanu Židanu poslal prejšnji teden.

Burno reakcijo je sprožilo pismo državne družbe Infra, zadolžene za gradnjo 173 milijonov evrov vredne neenergteske infrastrukture ob HE Brežice (akumulacijski bazen, nasipi, ceste, ...) izpred 11 dni. Infra je namreč podjetje Hess, ki je marca začelo graditi 118-milijonski energetski del HE Brežice, obvestila, da zaradi pomanjkanja denarja ne more slediti rokom (začetek obratovanja septembra 2017). Infra bi konec leta morala začeti graditi akumulacijski bazen in ga dokončati do oktobra 2016, ko je v času remonta krške jedrske elektrarne predvideno njegovo polnjenje. Ob zamudi bo treba s polnjenjem čakati 18 mesecev do novega remonta. Hess bi zaradi izpada prihodka utrpel 534.000 evrov škode na mesec in drago plačal spreminjanje pogodb z dobavitelji.

»Peti člen koncesijske pogodbe z državo jasno določa, kaj so naloge okoljskega ministrstva,« pravi direktor družbe Hess Bogdan Barbič: »Denarja za gradnjo infrastrukture je dovolj. Vse HE v Sloveniji vplačujemo v vodni sklad 30 milijonov evrov na leto. Dajatve so najvišje na svetu, z namenom, da se financira infrastruktura. Govorimo o pravni državi, in videli bomo, ali deluje.« Glede na program vlade naj bi 173-milijonsko ureditev v višini 131 milijonov evrov kril vodni sklad (doslej 8,4 milijona), v višini 25 milijonov podnebni (1,6), preostanek pa energetika in Eles.

Posavski odbor za spremljanje gradnje spodnjesavske verige je na včerajšnji izredni seji od Židana zahteval, da do 10. julija zagotovi obljubljene štiri milijone evrov iz vodnega sklada in da MKO julija podpiše pogodbo za že januarja odobreno 75-milijonsko posojilo. Predsednik odbora Niko Galeša je prepričan, da uradniki na MKO načrtno blokirajo financiranje in bodo od vlade zahtevali njihovo osebno odškodninsko odgovornost: »Židan naj proti njim ukrepa. Če ne bo, bomo mi ukrepali proti njemu.«