Stanovalci nočejo odvisnikov za sosede

Prebivalci Zupančičeve jame nasprotujejo selitvi dnevnega centra Društva Stigma z ene na drugo ulico

Objavljeno
24. avgust 2016 17.23
Slovenija, Ljubljana, 29.November2007, Društvo Stigma je na Petkovškovem nabrežju odprlo novi dnevni center za odvisnike od drog. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Skupina stanovalcev Zupančičeve jame zbira podpise proti selitvi dnevnega centra Društva za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma z ene na drugo ulico v naselju, kjer so najeli večje prostore. Glavni razlog za nasprotovanje je povezan z varno sobo za injeciranje drog, ki bi jo utegnili urediti na novi lokaciji.

Danes popoldne se bodo sestali predstavniki Društva za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma, Aktiva za boljšo Zupančičevo jamo, ki je pobudnica peticije, vabljeni so tudi zastopniki Mestne občine Ljubljana (MOL) in policije. Namen srečanja je, da Stigma predstavi svoje delovanje, da se z zaskrbljenimi stanovalci pogovorijo in se poskušajo dogovoriti.

V naselju že enajst let

Društvo Stigma ima dnevni center za uporabnike nedovoljenih drog na Avčinovi ulici že enajst let. Odprt je ob delavnikih od 9. do 15. ure, med dejavnostmi, s katerimi se ukvarja, je tudi zamenjava igel. Ko so se tja preselili pred več kot desetletjem, so prav tako naleteli na ostro nasprotovanje prebivalcev, ki pa se je z leti njihovega delovanja zmanjšalo. V Stigmi so prepričani, da zato, ker se je pokazalo, da njihova navzočnost ni tako problematična. Prostori na Avčinovi so bili razmeroma majhni, društvo je poiskalo večje v istem naselju, skoraj sosednji ulici, na Hacquetovi. Zdaj jih prenavljajo, tja pa naj bi se preselili 1. septembra. A njihova namera je razburila tiste, ki bodo po novem neposredni sosedi. In to tako zelo, da so se združili v Aktiv za boljšo Zupančičevo jamo in napisali peticijo, ki so jo naslovili Varna Zupančičeva jama – Zupančičeva jama brez odvisnikov.

V njej so zapisali, da hočejo ohraniti svojo sosesko varno in čisto ter da Društvo Stigma v to mirno naselje stanovanjskih enot in poslovnih prostorov s svojo dejavnostjo ne sodi. Posebno jih skrbi napoved, da bi v teh večjih prostorih uredili varno sobo za injeciranje, kar bi po njihovem mnenju povečalo število uporabnikov prepovedanih drog v soseski. Eden od pobudnikov peticije, ki noče biti imenovan v javnosti, zagotavlja, da jih je podprlo več kot 80 odstotkov lastnikov stanovanj in poslovnih prostorov v treh vhodih ob sporni novi lokaciji, ter poudarja, da bi bile izpostavljene predvsem storitvene dejavnosti v neposredni bližini, naselje pa bi imelo slab ugled. »Ne moremo si privoščiti izgube strank in poslabšati poslovanja zaradi zadrževanja odvisnikov v širši okolici, kar je popolnoma utemeljeno pričakovati,« nam je dejal Senad Travljanin, direktor podjetja RST, d. o. o., ki ima vhod nekaj metrov stran. »Glede na to, kaj smo gledali vsak dan deset let v naši bližini pred prostori društva Stigma ter v bližnjem parku in gostinskem objektu, si ne moremo predstavljati, da to gledajo naše pomembne stranke iz Slovenije in tujine,« je še dodal.

Možnost sobivanja?

V Stigmi hočejo zadevo mirno rešiti. »V nove prostore se selimo, ker so večji in ustreznejši, s čimer bomo lahko zagotovili večjo kakovost našega dela. V zadnjih letih v soseski nismo zaznali povečanja kriminalnih dejanj in nasilja, niti nas o povečanju nista obvestili lokalna skupnost in policije. Verjamemo, da z našimi aktivnostmi pripomoremo k boljšemu javnemu zdravju prebivalcev, od pristojnega ministrstva smo že leta 2005 prejeli tudi status humanitarne organizacije, poleg ministrstva pa naše aktivnosti financirajo tudi MOL, Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, ministrstvo za zdravje in zavod za zaposlovanje,« pravi Borut Bah iz društva Stigma. Njihove aktivnosti, vizijo in delo bodo na današnjem sestanku predstavili tudi predstavnikom stanovalcev Zupančičeve jame. »Verjamem, da nam bo s pogovorom uspelo zbližati naša stališča in da je – kar smo v enajstih letih tudi dokazali – sobivanje Stigme, uporabnikov drog in stanovalcev v Zupančičevi jami mogoče,« je prepričan Bah.

Nekateri prebivalci soseske so komentirali, da je več hrupa in motenj zaradi gostinskih lokalov, ki obratujejo pozno v noč kot zaradi centra, ki že ob 15. uri zapre vrata.

Treba jim je pomagati, samo ne pri nas

Avtorji peticije, ki v njej sicer poudarjajo, da nimajo nič proti odvisnikom in da pišejo v želji pomagati jim najti pravo lokacijo, so se obrnili tudi na MOL, kjer so povedali, da so bili šele konec prejšnjega tedna obveščeni o selitvi. Poudarili pa so, da se program dnevnega centra, ki ga sofinanacira MOL, skladno z javnim razpisom, ne sme združiti s programom varne sobe.