Parcele v Kotljah bodo šle za med

Na dražbi 24 zemljišč, zanimanje je veliko, pogoji pa strogi

Objavljeno
19. marec 2014 12.35
rsi*MNENJA /SOBOTNA
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – V Kotljah bo po več kot desetletje trajajočih zapletih z zemljišči v začetku aprila na javni dražbi na voljo 24 parcel za stanovanjsko gradnjo. Zanimanje je veliko, pogoji za nakup in gradnjo pa strogi, saj je občina hotela preprečiti špekulacije in preprodajo zemljišč.

Za zemljišča na območju Kotlje III je več kot desetletje potekal spor med koroško kmetijsko zadrugo in skladom kmetijskih zemljišč, nazadnje pa je približno polovica ali 20.000 kvadratnih metrov stavbnih zemljišč lani vendar prešlo v last občine Ravne. Ta jih bo v začetku aprila poskušala prodati na javni dražbi z izklicno ceno 32 evrov za kvadratni meter, k čemur je treba prišteti še davek in pripadajoče pravne stroške ter 4000 evrov akontacije komunalnega prispevka. Parcele, povprečno velike 850 kvadratnih metrov, še niso komunalno opremljene, saj jih bo občina začela opremljati šele v primeru, da bo javna dražba uspela. Katja Burja z občine Ravne ocenjuje, da bi morali, glede na postavljeno izklicno ceno, prodati najmanj 12 do 14 parcel, če pa bodo kupci cene zelo zviševali, lahko tudi manj. Preostalih 20.000 kvadratov je v lasti treh zasebnikov.

Zanimanje je veliko, pravi Burja, to so predvsem domačini, le eden je tujec. Da bi naselje kmalu zaživelo, je občina postavila številne pogoje: parcele so naprodaj le fizičnim osebam, vsak kupec lahko kupi samo eno parcelo in mora v petih letih od nakupa zgraditi hišo do tretje gradbene faze, v nasprotnem primeru lahko občina pogodbo razveljavi in zahteva vrnitev zemljišča. V tem času tudi ni dovoljena preprodaja drugemu kupcu, razen z dovoljenjem občine, ki si je za pet let zagotovila odkupno pravico. Čeprav kupci ne bodo postali lastniki zemljišč, dokler občina ne zgradi komunalne infrastrukture, bodo morali 90 odstotkov kupnine plačati že v mesecu in pol od dražbe, k temu pa dodati še približno 6000 evrov komunalnega prispevka. »Občina si ne more privoščiti komunalno opremljati zemljišč na zalogo, to lahko stori le s pomočjo predplačila kupcev,« pravi Burja. »Izklicna cena je ugodna, saj naš glavni namen ni zaslužek, pač pa bi radi privabili mlade družine, hkrati pa preprečili špekulacije nepremičninskih družb in preprodaje zemljišč po višji ceni.« Če dražba ne bi uspela, bodo ponovno premislili ali pogoje omiliti, če bo uspela, pa bodo kupci lahko začeli graditi v začetku prihodnjega leta. Za vse, ki se nameravajo udeležiti dražbe, pripravljajo na občini Ravne informativni dan, ki bo 2. aprila.