Parlament o »gasilski« spremembi v nepremičninskem davku ni glasoval

Poslanske skupine so danes zgolj predstavile stališča o predlogu NSi za spremembo zakona o davku na nepremičnine.

Objavljeno
24. marec 2014 13.23
mfa*SOVODENJ
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

Ljubljana − Poslanci so na današnji izredni seji med drugim obravnavali predlog Nove Slovenije za spremembo zakona o davku na nepremičnine. V zakon naj bi se nedvoumno zapisalo, da so gasilske organizacije oproščene plačila tega davka.

Predstavniki poslanskih skupin so zgolj predstavili (ponovili) svoje stališče o predlogu, glasovali pa o njem niso, ker ga je odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko na seji 11. marca zavrnil.

Predlog NSi podpirajo opozicijske stranke in ocenjujejo, da zakonodaja zdaj ni jasna, ali so gasilci opravičeni plačila davka za nepremičnine, v katerih opravljajo dejavnost, ali ne.

Glede na to, da so v informativnih izračunih, ki jih je poslala geodetska uprava, pri teh nepremičninah bile navedene davčne stopnje in tudi predvidena višina davka, jih zakon očitno ne izključuje, so ocenili. Po njihovi oceni zakon o davku na nepremičnine taksativno navaja organizacije in ustanove, ki so davka oproščeni, a gasilcev med njimi ni.

Večina koalicijskih poslanskih skupin ocenjuje, da spremembe v zakonu niso potrebne, saj so na ministrstvu za finance pojasnili, da gasilske organizacije spadajo med humanitarne organizacije, ki so v zakonu navedene kot opravičene plačila davka na nepremičnine. Poleg tega zakon o gasilstvu med drugim določa, da se od orodišč in gasilskih domov ne plačuje davkov, razen davka na dodano vrednost.

Pri tem so opozicijski poslanci opozorili, da v razvidu humanitarnih organizacij gasilska društva niso vpisana.