Pod Kongresnim trgom bo vozilo smotrno pustiti le za krajši čas

Jutri se bo v Ljubljani odprla nova garaža pod Kongesnim trgom. Obenem pa se bo podražilo parkiranje v garažni hiši Kozolec.

Objavljeno
30. junij 2011 11.58
Posodobljeno
30. junij 2011 12.11
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana - V središču prestolnice pod prenovljenim Kongresnim trgom se bo v petek odprla nova garažna hiša, v kateri bo pet podzemnih etaž in prostora za 720 avtomobilov. Stanovalcem mestnega središča, ki živijo na območjih, zaprtih za promet, bo v četrti in peti etaži na voljo 334 parkirnih mest. Cena dnevnega parkiranja od prve do tretje ure bo za vsako uro 1,20 evra, vsaka naslednja ura pa bo stala 2,40 evra. Nočna tarifa za parkiranje od 24.00 do 7.00 ure bo 1,80 evra za celo noč. Garažna hiša Kongresni trg bo tako za kratkoročno parkiranje, poleg parkirne hiše Kozolec, najcenejša v Ljubljani, za 24 urno parkiranje pa skoraj najdražja. Cena parkiranja za 24 ur bo namreč 27 evrov.

Parkirna hiša pod Kongresnim trgom bo tako druga garažna hiša, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana. Doslej je občina upravljala le z garažno hišo Kozolec na Kersnikovi ulici, kjer cena en evro za eno uro parkiranja velja le še danes. Z jutrišnjim dnem se bo namreč cena tudi tam vzdignila na 1,20 evra na uro.

Darja Pungerčar iz Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice je razložila, da so bile nove cene sprejete na sedmi seji Mestnega sveta, ki je potekala v juniju, spremenile pa se bodo zaradi uvedbe davka na dodano vrednost, skladno z opozorilom Davčne uprave RS Generalnega davčnega urada, da »dosedanja ureditev pobiranja občinske takse za parkiranje na javnih parkirnih površinah ni skladna z Zakonom o davku na dodano vrednost in direktivo Evropske skupnosti, saj naj bi sedanji način pobiranja občinske takse povzročal znatno izkrivljanje konkurence v storitvah pakiranja na območju MOL.« Dnevna tarifa v GH Kozolec je od 7.00 do 19.00 ure, nočna pa od 19.00 do 7.00 ure in bo po novem namesto 1,50 evra znašala 1,80 evra za celonočno parkiranje.

Za invalide 34 parkirnih mest

V GH Kongresni trg bo sicer 34 parkirnih mest za invalide, z občine pa so sporočili, da pričakujejo polno zasedenost, predvsem v četrti in peti etaži, kjer bodo parkirišča rezervirana za stanovalce. Predvidevajo, da bodo ostale etaže, ki so namenjene ostalim uporabnikom, zasedene glede na dogodke v mestu. Parkirni hiši Kongresni trg in Kozolec bosta tako za kratkoročno parkiranje do treh ur najcenejši v strogem centru mesta, za daljše parkiranje pa bo vozilo vseeno bolj smotrno pustiti v kakšni od preostalih garaž.

Drugod začetna ura dražja, 24-urno parkiranje cenejše

V Parkirnih hišah Šentpeter, Kapitelj, Vila Urbana, Trdinova in Meksiko, ki so v lasti Kranjske investicijske družbe, vsaka ura parkiranja stane dva evra, za 24 ur pa je treba odšteti 32 evrov.

V teh hišah je 24 urno parkiranje tudi najdražje v Ljubljani. Precej manj pa, če želite vozilo pustiti v garažni hiši cel dan in celo noč, parkiranje stane v dveh parkirnih hišah, ki ju upravlja SPL Ljubljana, GH Bežigrajski dvor in GH Komenskega. V prvi začetna ura stane 1,50 evra, nočno parkiranje pa 3,10 evra, vendar je za 24 ur parkiranja, kljub dražji urni in nočni postavki, treba odšteti 13,80 evrov. V GH Komenskega je malce dražje in sicer prva ura stane 1,60 evra, nočna tarifa je kar sedem evrov, 24 urno parkiranje pa stane 15 evrov.

Podobne cene so v GH Metelkova, kjer začetna ura stane 1,40 evra, ponoči je cena 3,80 evrov, dnevno parkiranje pa 13,30 evrov. V GH Šubičeva, ki je v neposredni bližini nove parkirne hiše pod Kongresnim trgom, se cene gibljejo od dveh evrov za začetno uro, štirih evrov za nočno parkiranje, 25 evrov pa, če želite avtomobil tam pustiti celo noč. Razloge za drago 24 urno parkiranje v GH Kongresni trg je najverjetneje treba iskati v tem, da želi MOL v tej garaži omogočiti parkiranje čim večjemu številu uporabnikov, ki v strogi center mesta prihajajo po opravkih in na kakšne krajše dogodke.