Prihranek za tri sušna leta

Velenjski proračun je v dveh letih ustvaril 4,7 milijona evrov presežka.

Objavljeno
08. januar 2014 10.01
Bojan Konticc
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Iz nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč je Mestna občina Velenje lani prejela 7,3 milijona evrov. Šele čez tri leta, ko bo občina od državnega davka na nepremičnine spet dobila približno toliko, bo proračun spet tekoče vzdržen. Zato so si ustvarili nekaj zaloge.


Nakazila dela davka na nepremičnine, ki zamenjuje tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, lahko občine pričakujejo v drugi polovici leta. V Velenju so nadomestila do zdaj pobrali do konca marca, zato župan Bojan Kontič dopušča možnost, da bo imela občina prehodne likvidnostne težave.

»Morali bomo najemati kratkoročna posojila,« pravi in dodaja, da večjih težav ne bo, kar jim po polni uveljavitvi zakona ta zagotavlja tolikšen delež od davka na nepremičnine, kot so leta 2012 prejeli iz nadomestil.

Dobro je tudi, da je velenjski proračun lansko leto zaključil s presežkom. Imeli so 42,5 milijona evrov prihodkov in 41,56 milijona evrov odhodkov, ostalo je 941.000 evrov. Skupaj s presežkom iz leta 2012 so tako zadnji dan decembra na računu imeli 4,71 milijona evrov.

Čeprav so nekatere investicije preložili, so lani kljub temu zanje namenili 20,1 milijona evrov ali 47 odstotkov proračuna. »Odločili smo se, da od države in EU pridobimo čim več nepovratnih sredstev,« pravi Kontič. Prav zaradi investicij je bilo Velenje leta 2010 zadolženo za 11,5 milijona evrov, lani pa za 16,3 milijona evrov. Za odplačevanje so lani namenili 1,5 milijona evrov, torej bi se lahko zadolžili še za 1,3 milijona evrov na leto. A ker je šlo za investicije v stanovanja in komunalo, bodo posojila prihodnja leta odplačevali z dohodki od stanarin in oddajanja komunalne opreme. »Toliko investiramo zato, ker nam uspeva do 85 odstotkov investicijskih sredstev dobiti nepovratno,« pravi Kontič.