Romi in krajani zakopali bojne sekire

Selitev v Trnovlje: Koprivškovi že v prenovljeni hiši, sosedi zadovoljni, Šarlije še na Mariborski.

Objavljeno
12. november 2014 22.15
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Romska družina Koprivšek, ki po izselitvi iz za rušenje predvidene hiše na Mariborski cesti že živi v po požaru prenovljeni hiši v Trnovljah, nima težav s sosedi, ki so najbolj nasprotovali njihovi naselitvi. V celjski občini pa še iščejo nov dom romski družini Šarlija.

Policisti in kriminalisti preiskujejo, ali je ogenj podtaknil kdo od krajanov Trnovelj oziroma pripadnikov civilne iniciative, ki so bili proti naselitvi romske družine v njihovem okolju ali pa je hišo zažgal kdo od Romov, ki mu ni bila všeč selitev v nov dom.

V hišo, ki je bila po požaru prenovljena na podlagi zavarovalne pogodbe med lastnico in zavarovalnico, se je iz hiše na Mariborski cesti že preselila petčlanska družina Koprivšek. Celjska mestna občina (MOC) še ni odkupila nepremičnine, ima pa sklenjeno predpogodbo o nakupu. Policisti in kriminalisti so ocenili, da gmotna škoda znaša 123.000 evrov. Po navedbah glavarja Franca Koprivška je Zavarovalnica Tilia lastnici hiše priznala za obnovo 60.000 evrov, ki jih je nakazala neposredno izvajalcu del. V MOC niso razkrili, koliko je občina pripravljena plačati za objekt oziroma kakšni so pogoji za odkup po predpogodbi.

Krajani so sprejeli Rome

Romski starosta je za Delo povedal, da družina po preselitvi v Trnovlje nima problemov s krajani. Pozdravljajo se tudi s tistimi, ki so najbolj nasprotovali njihovi naselitvi. Koprivšek je zelo zadovoljen tudi z njihovo prvo sosedo Mladeno Hrvatič, ki je bila med najbolj aktivnimi člani civilne pobude, ki je zbrala 700 podpisov proti njihovi naselitvi. Koprivšek sumi, da je ogenj podtaknil kdo od krajanov ali pripadnikov civilne iniciative. Kot je povedal, so forenziki ugotovili, da je bil podtaknjen v vseh sobah.

Po besedah Mladene Hrvatič so se krajani sprijaznili z Romi in jih sprejeli. Kot pravi, je hiša lepo prenovljena, kaj bo z okolico, pa bo pokazal čas. Z romsko družino se pozdravljajo, zaradi njihove bližine pa se ob samotni cesti Ob Hudinji počuti celo bolj varno. Sklenila je z besedami, da se je ob novici, da bodo v njeni soseščini naselili Rome, najbrž odzvala preveč panično, ker se jih je bala že v mladosti. Tega mnenja je tudi njen mož Jože Hrvatič, ki se boji le, da je njihova nepremičnina izgubila na vrednosti.

Koprivšek je dejal, da je za njihovo preselitev v Trnovlje najbolj zaslužen celjski župan Bojan Šrot, ki je prepričal krajane. S Šrotom sta manj zadovoljna Hrvatičeva in civilna pobuda, ker MOC še ni izpolnila obljube, da bo prenovila cesto in uredila javno ulično razsvetljavo. Na oddelku za finance in gospodarstvo MOC so pojasnili, da je ureditev komunalne infrastrukture v KS Trnovlje predvidena za leto 2015.

Razpadajoči dom na Mariborski

Po izselitvi petih članov družine Koprivšek je v 150 let stari razpadajoči hiši na Mariborski cesti ostala še devetčlanska družina Šarlija. V MOC so pojasnili, da za ureditev bivanja družine Šarlija še vedno iščejo dokončno rešitev in da so z njo ves čas v stiku. Pročelje razpadajočega objekta, ki je predviden za rušenje, saj ogroža tudi mimoidoče, so zavarovali z zidarskim odrom.

Uroš Šarlija je povedal, da jim je MOC ponudila drugo hišo, ki pa ni imela dovolj zemljišča, da bi nanj namestili svoj obsežni vozni park. Gre za tri kamione, tri prikolice, dva kombija in tri kamp prikolice. Čeprav so z zemljišča že odpeljali tri kontejnerje krame, je Šarlija priznal, da jih čaka še veliko dela. Civilna pobuda v Trnovljah se je najbolj bala, da bodo vsa vozila in kramo preselili v njihovo krajevno skupnost. Šarlija je še povedal, da so jim v MOC svetovali, naj si tudi sami iščejo novi dom, kar si prizadevajo prek spleta, vendar še niso našli primerne hiše z dovolj zemljišča.