S trgatvijo na Primorskem tudi prvi mošt

Letošnja trgatev se je pričela prej kot običajno. Vinogradniki so s kakovostjo grozdja zadovoljni.

Objavljeno
25. avgust 2011 08.21
Posodobljeno
25. avgust 2011 08.43
Boris Šuligoj, Koper; Katja Željan, Nova Gorica
Boris Šuligoj, Koper; Katja Željan, Nova Gorica

Koper, Vipava – Približno 50 trgačev Vinakopra je včeraj napolnilo prve brente z belim grozdjem na treh lokacijah v Istri in v svoji kleti stisnilo prvi mošt sorte sivi pinot. Trgali so ga na legi Purissima pri Ankaranu, sovinjon so pobirali z dvema strojema v Sečovljah, na legi Ricorvo v Izoli pa so ročno trgali malvazijo, namenjeno za peneča vina.

Trgatev se je začela tudi v Vipavski dolini in Goriških brdih – zaradi visokih poletnih temperatur skoraj deset dni prej kot običajno. Koprski enolog Iztok Klenar je povedal, da je bilo letošnje vreme v slovenski Istri trtam zelo naklonjeno, zato je grozdje zelo zdravo ter s pravim razmerjem sladkorja, kisline in pH. Za trganje pa je prevroče.

Po količini je trgatev zmerna, saj bodo na vsakem hektaru pobrali od osem do devet ton pridelka, kar je nekoliko manj od povprečja. Na 550 hektarih (Vinakoper ima največ vinogradov v lasti ene kleti v državi) bodo natrgali od 4300 do 4500 ton lastnega grozdja, še približno tisoč ton pa naj bi jim ga pripeljalo 150 kooperantov.

Odkupne cene grozdja bodo v primerjavi z lani od deset do 15 odstotkov nižje in se bodo gibale od 0,45 do pol evra za kilogram; v to so prisiljeni zaradi razmer na trgu.

Kooperanti jih bodo morda lažje prenesli, saj je bilo manj dela pri škropljenju: namesto devet- ali desetkrat so škropili le šest- ali sedemkrat. Za trgatev bodo potrebovali največ 150 najetih trgačev, saj jih dva stroja, ki ju uporabljajo v obnovljenih vinogradih, nadomestita kar 140.

Čez dober teden bodo začeli trgati že rdeče sorte (refošk), uradno pa bodo prvi mošt ponudili 3. septembra, kot je v navadi – pri koprski tržnici. To bo mošt iz grozdja cipro (moscato rosa), stare istrske sorte, s katero bi radi prepričali razvajen trg. Za zdaj imajo s to sorto posajenih 12 hektarov vinogradov. Po prihodku je Vinakoper z devetimi milijoni evrov v samem vrhu slovenskih kleti.

Tudi v Vipavski dolini in Goriških brdih se je trgatev zaradi visokih temperatur začela prej kot običajno, vinogradniki pa so s količino in kakovostjo grozdja zadovoljni. »Grozdje je zdravo in kakovostno, z ustrezno količino kislin in sladkorja,« je včeraj za Delo povedal direktor Agroinda Joško Ambrožič. Na prvi dan trgatve so obirali sauvignon, ki ga bodo predelali v mošt in ga v petek že ponudili na domačem trgu.

Uradni začetek trgatve na Vipavskem je sicer napovedan za jutri. Najprej bodo na vrsti zgodnje sorte, kot so sivi pinot, šardone, sovinjon in modri pinot, poznejše sorte pa naj bi začeli obirati čez deset dni. Zdaj so izmerili idealno razmerje sladkorja in kislin v grozdju. V vipavski kleti pričakujejo od 6000 do 7000 ton grozdja: 5000 ton od zadružnikov prek Kmetijske zadruge Vipava in 1,3 tone z lastnih vinogradov. Trgatev na Vipavskem po navadi traja ves mesec, a če bo tako vroče še naprej, jo bodo verjetno celo pospešili.

Tako v Vipavski dolini kot v Goriških Brdih so pridelovalce prosili, naj trgatev opravijo čim bolj zgodaj ali proti večeru. »V Brdih trgamo grozdje le dopoldne, ker v našo klet ne sme priti pretoplo,« je povedal vodja svetovalne službe v Vinski kleti Goriška brda Goran Jakin. Pričakuje, da bodo predelali približno osem ton grozdja, letina pa je po njegovih besedah nadpovprečna.

Včeraj so začeli trgatev šardoneja in modrega pinota, danes pride na vrsto še sivi pinot, vrhunec pa je napovedan za prihodnje tri konce tedna. V Vinsko klet Goriška brda je vključenih 500 članov, ki jim mesečne obroke za odkup grozdja, kot je zatrdil Jakin, izplačujejo redno.