Škocjanske jame peto osmo čudo sveta

Kdo je zaslužen za brezplačno svetovno promocijo Škocjanskih jam in kdo jih je uvrstil med kandidate, v parku ne vedo.

Objavljeno
08. november 2013 17.36
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Škocjan – Škocjanske jame so po izboru tistih, ki so na portalu www.virtualtourist.com glasovali za osmo čudo sveta, izmed 324 znamenitosti dosegle peto mesto.

»Čeprav ves čas poslušamo, da je Slovenija majhna in neprepoznavna v svetu, očitno to za njene kraške podzemne lepote ne velja. Še bolj se bomo morali truditi, da bomo ostali vredni ogleda. Med našimi primarnimi nalogami ostaja tudi trajnostni razvoj širšega območja parka,« je dejala direktorica Parka Škocjanske jame Gordana Beltram.

Kdo je zaslužen za brezplačno svetovno promocijo Škocjanskih jam in kdo jih je uvrstil med kandidate, v parku ne vedo. Škocjanske jame, edina evropska znamenitost, uvrščena na prvih pet mest, so prekosile tudi Dubrovnik, ki se je uvrstil na deseto mesto, in celo svetovno znane znamenitosti, kot je na primer Alhambra v Granadi.

Zmagal je čilski nacionalni park v Patagoniji – Unescov biosferni rezervat Torres del Paine, za njim in pred slovensko Unescovo lokaliteto pa so se uvrstili še salvadorski vulkan Sveta Ana z jezerom Coatepeque, kolumbijski kavni nasadi kot primer kulturne krajine ter narodni park Tikal v Gvatemali.