Slovenija ne nasprotuje več terminalu v Žavljah

Marko Pavliha meni, da bi morala Slovenija nujno glasovati proti terminalu v Žavljah.

Objavljeno
20. julij 2013 23.00
ITALIJA, TRST, 14.01.2012 - LOKACIJA BODOCCIH PLINSKIH TERMINALOV V TRZZASSKEM PRISTANISSCCU. FOTO: Leon VIDIC/DELO
R. N., Delo.si
R. N., Delo.si

Ljubljana – V sredo bo evropska komisija odločala o končnem seznamu energetskih projektov, ki bodo imeli prednost pri financiranju v prihodnjih letih. Na tem seznamu je tudi plinski terminal v Tržaškem zalivu.

Po poročanju RTV Slo se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, kar pomeni, da se bo ozirala na nasprotovanje slovenskih, hrvaških in italijanskih občin, italijanske dežele Furlanije – Julijske krajine, množice okoljevarstvenih organizacij in tudi ne na to, da je Slovenija do zdaj tudi na državni ravni terminalu nasprotovala.

Na odločitev vlade se je danes že odzval strokovnjak za pomorsko pravo dr. Marko Pavliha, ki meni, da bi morala Slovenija nujno glasovati proti terminalu v Žavljah. V odprtem pismu premierki Alenki Bratušek je zapisal: »Do neke mere razumem previden, 'diplomatski' pristop, a se bojim, da bomo tudi tokrat izigrani, kar se prepogosto dogaja v slovenski diplomaciji, zlasti v razmerjih z našimi sosedami. Zato se popolnoma strinjam z nekaterimi evropskimi poslanci in še posebej z vrlimi kolegicami in kolegi iz nevladne okoljevarstvene in človekoljubne organizacije Alpe Adria Green, ki so prepričani, da moramo v sredo in kadarkoli kasneje odločno nasprotovati tako plinskim terminalom kot podobnim uničevalnim posegom v občutljivem Severnem Jadranu, če že ni prepozno.«