So Španci »namočili« mariborske hekerje?

Vsi trije mladi računalničarji, ki jih sumijo sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, so na prostosti, medtem ko policija intenzivno pregleduje njihove v preiskavi zasežene računalnike.

Objavljeno
22. julij 2010 16.09
Urban Červek
Urban Červek
Maribor - Vsi trije mladi računalničarji, neuradno gre za dva fanta in eno dekle, ki jih sumijo sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, ki je s pomočjo virusov kradla zaupne podatke z računalnikov po vsem svetu, so na prostosti, medtem ko policija intenzivno pregleduje njihove v preiskavi zasežene računalnike. Vse več pa je indicev, da so španski kriminalci, ki jo jih odkrili tudi s pomočjo ameriškega FBI, Mariborčane preprosto "namočili".

Kot je potrdil tiskovni predstavnik policije Leon Keder, policija nikomur od preiskovancev ni odvzela prostosti; zasegli so jim zgolj računalnike in drugo opremo, ki jo sedaj intenzivno pregledujejo. "Šele čez nekaj dni, ko bomo videli, kaj je na računalnikih, bomo vedeli, kako naprej," je povedal Keder.

Čeprav so se medtem pojavile govorice, da so mariborski računalničarji za svoje usluge, torej za izdelavo nevarnega virusa, s katerim so okužili milijone računalnikov po svetu in iz njih kradli zaupne podatke, prejeli približno 40.000 evrov gotovine, pa strokovnjaki v to dvomijo.

"Meni to zelo smrdi. Tukaj (na Inštitutu Jožef Štefan, op. p.) imamo v službi ljudi, ki znajo narediti veliko boljše viruse, pa ne vozijo dragih avtomobilov in še vedno hodijo v službo. Dvomim, da se da s takimi virusi toliko zaslužiti," je povedal Mišo Alkalaj, vodja Centra za mrežno infrastrukturo na IJS.

Tudi sicer Alkalaj meni, da je zadeva preveč napihnjena. "Vemo, da je 99 odstotkov virusov narejenih za operacijske sisteme Microsofta. Vemo pa tudi, nobeno resno podjetje, ustanova ali banka niti ne pomisli, da bi svoje sisteme, ki morajo biti varni, zasnovali na njihovi opremi." Poleg tega vsa velika podjetja pravočasno poskrbijo za zamašitev varnostnih lukenj, ki so ponavadi objavljena prej kot jih nekdo poskusi zlorabiti, pravi Alkalaj. "Mi tega virusa niti zaznali nismo," je še povedal.

Tudi prihod agentov FBI v Slovenijo po njegovem mnenju še ničesar ne dokazuje. "Se še spomnite, kakšen je bil odziv na grožnje tistega ubogega Prekmurca, ki je grozil Georgeu Bushu? Mogoče je bilo tudi sedaj tako; slovenska policija je pač dobila obvestilo FBI, pa so vsi poskočili." Po naših informacijah agent FBI sicer ni prišel v Slovenijo iz ZDA, ampak iz pisarne v ameriškem veleposlaništvu na Dunaju. FBI ima namreč po vsem svetu tako imenovane "legal office", pravne pisarne s svojimi uslužbenci.

V Sloveniji sicer osebi, ki "z namenom storitve kaznivega dejanja poseduje, izdeluje, prodaja, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali kako drugače zagotavlja pripomočke za vdor ali neupravičen vstop v informacijski sistem," grozi do leto dni zapora. Za kaznivo dejanje vdora v informacijski sistem pa je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do pet let.

Policisti oziroma agenti FBI so do trojice mariborskih hekerjev prišli preko preiskave zoper špansko spletno združbo Mariposa. Španci naj bi od Mariborčanov kupili virus in ga nato s pomočjo okuženih računalnikov, tako imenovanih zombijev, razširjali po svetu. Delovanje Maripose (metulj v španščini) so odkrili maja lani in nato ustavili njeno delovanje. Vodja omrežja je menda imel vzdevka Netkairo in hamlet1917, njegova najožja sodelavca pa Ostiator in Johnyloleante. Očitno so Španci policistom povedali, da so virus dobili ob Mariborčanov, ali je to res ali pa so jih zgolj "namočili", pa bo pokazala preiskava.