Dobrovo - Na Goriškem in v Brdih bodo v začetku novembra začeli obirati oljke. Oljkarji z letino niso zadovoljni, saj bo po ocenah pridelek količinsko kar za 70 odstotkov skromnejši od lanskega, so sporočili iz Društva oljkarjev Brda, kjer po kakovosti pridelek ocenjujejo kot "soliden". "V Goriških Brdih prevladujejo mladi nasadi oljk, te pa je letošnja suša najbolj prizadela," je pojasnila kmetijska svetovalka za oljkarstvo na področju Primorske Irena Vrhovnik.
Za oljke je značilno, da so odporne na sušo, a to velja predvsem za dobro vzdrževane starejše, več deset let stare nasade. Mladi oljčniki, kakršni so v Brdih, kjer so oljke začeli intenzivneje nasaditi pred desetimi leti, so na pomanjkanje vlage bolj občutljivi, zato je tam ob letošnji suši izpad pridelka večji, je povedala Vrhovnikova.
Letošnja suša je konec junija in v juliju oljke prizadela v času oblikovanja plodov. Zaradi pomanjkanja vlaga je tako veliko mladih plodov odpadlo, tisti, ki so ostali na drevesih, pa so drobnejši kot običajno, je še pojasnila. Tako je v posameznih mladih oljčnikih na plitvih tleh izpad pridelka glede na lani tudi 90-odstoten. Suša je bolj prizadela še slabše vzdrževane starejše nasade, je dodala.
Po besedah Vrhovnikove bo v Goriških Brdih, Vipavski dolini, slovenski Istri in na Krasu, kjer se oljčni nasadi raztezajo na približno 1400 hektarih, letošnja letina oljk v povprečju za 40 odstotkov manjša od lanske. Tako bodo v slovenski torkljah namesto lanskih 400 ton iztisnili le 250 ton olja, je poudarila.
Novo oljarno so pred letom pognali tudi na Dobrovem, v kateri so lani predelali 28 ton sadežev in iz njih iztisnili šest ton olja. Kljub letošnji skromnejši letini, pa naj bi se približali lanskim številkam. Po besedah predsednika Društva oljkarjev Brda Elizeja Prinčiča, naj bi namreč več svojega pridelka kot lani v briško torkljo pripeljali oljkarji iz italijanskega dela Brd.
Sicer pa bo društvo briških oljarjev konec novembra pripravilo drugi tečaj senzoričnega ocenjevanja oljčnih olj na severnem Primorskem, na katerem se bodo oljkarji seznanili z prepoznavanjem napak in načinom ocenjevanja kakovosti oljčnih olj.