"Teheran si želi diplomatske rešitve"

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je v Ljubljani izrazil upanje, da bo ob podpori vseh pomembnih članic mednarodne skupnosti, še posebej v Evropi, mogoče najti "celovito rešitev" iranskega jedrskega vprašanja.

Objavljeno
14. marec 2007 20.41
Gosta, iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija je sprejel stanovski kolega Dimitrij Rupel
Ljubljana - Iranski zunanji minister Manušer Motaki je ob današnjem obisku v Ljubljani izrazil upanje, da bo ob podpori vseh pomembnih članic mednarodne skupnosti, še posebej v Evropi, mogoče najti "celovito rešitev" iranskega jedrskega vprašanja. Ponovil je, da si Teheran želi diplomatske rešitve, ki pa bi morala biti uravnotežena, tako s strani VS ZN kot Irana. O tem se je pogovarjal z vsemi slovenskimi sogovorniki, s katerimi so spregovorili tudi o dvostranskem sodelovanju, predvsem pri energetiki.

Motaki se je v Ljubljani sestal z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, premierom Janezom Janšo in predsednikom Janezom Drnovškom, z vsemi pa je imel plodne, prijateljske in odkrite pogovore, je povedal na novinarski konferenci s slovenskim kolegom.

Rupel je glede iranskega jedrskega vprašanja povedal, da Slovenija podpira željo vseh držav, tudi Irana, glede miroljubne uporabe jedrske energije, "pri zapletih pri tem vprašanju pa podpira oz. je del politike Evropske unije". Motaki je pozdravil in se zahvalil za slovensko stališče, to je, da, kot je dejal, podpira pravico držav podpisnic Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT) do jedrske tehnologije za miroljubne namene.

Motaki: Rešitev spora glede jedrskega programa je blizu

Ob tem je ponovil, da so iranske jedrske dejavnosti miroljubne, saj Teheran nasprotuje jedrskemu orožju in si želi, da bi ga s sodelovanjem v mednarodni skupnosti povsod uničili. Po njegovih besedah pa pri nekaterih glavnih članicah mednarodne skupnosti za to "na žalost ne vidimo močne politične volje". Rešitev spora glede iranskega jedrskega programa je sicer po mnenju Motakija blizu, če bi obe strani, torej Varnostni svet Združenih narodov in Teheran, popustili, a uravnoteženo.

Za to bi bila na eni strani potrebna "ustavitev trenutne situacije" v VS ZN - tu tečejo pogovori o uvedbi novih sankcij proti Iranu, potem ko so jih proti tej državi uvedli že decembra lani -, na drugi pa vnovični pristop Irana k dodatnim protokolom k NPT. "Na teh dveh stebrih je mogoče postaviti most," je dejal Motaki. "Vsi govorijo, da je potrebna diplomatska rešitev, prvi korak do nje pa so pogajanja," je še poudaril in ob tem menil, da bi bilo mogoče "celovito rešitev" doseči "v treh do štirih tednih".

"Upajmo na diplomatsko rešitev in ne na sprejetje nove resolucije," je v zvezi z možnostjo, da VS ZN vendarle sprejme nove sankcije, dejal Motaki. Če bodo v VS ZN vendarle sprejeli sankcije, pa bo "to za vse ustvarilo še težje okoliščine". Kot je dodal, pa je Iran prepričan, da lahko poda dovolj zagotovil o miroljubnih namenih svojih jedrskih dejavnosti.

Motaki je konferenco o varnosti v Iraku ocenil kot konstruktivno

Motaki je spregovoril tudi o konferenci o varnosti v Iraku, ki je potekala minuli konec tedna. Kot je dejal, je bilo to srečanje konstruktivno, "čeprav so nekateri pričakovali napetosti". Konferenca je pokazala, da je način za rešitev težav, ki pestijo Irak, diplomatski in političen. S srečanjem so bili najbolj zadovoljni Iračani in posledično tudi Iran, ki se ga je udeležil le zato, ker želi nuditi pomoč, je še dejal Motaki. "Nobena odločitev glede Iraka ne sme priti od zunaj," je še poudaril Motaki, katerega država je bila s strani ZDA tarča obtožb, da podpira šiitske upornike v svoji sosedi.

Iran skrbijo varnostne razmere in povečana proizvodnja mamil v Afganistanu

Iranski minister se je dotaknil tudi razmer v Afganistanu, kjer Iran poleg varnosti skrbijo predvsem mamila, katerih proizvodnja je v minulih letih močno narasla. Evropska unija bi morala biti zaradi tega bolj pozorna do Afganistana in mu bolj pomagati. Na kratko je iranski minister spregovoril tudi o ameriških načrtih o postavitvi protiraketnega ščita. Kot je dejal, "postavitev raket v Evropi povzroča zaskrbljenost".

Slovenija za krepitev sodelovanja na področju energetike in gospodarstva

Rupel se je v pogovorih z iranskim kolegom sicer zavzel za krepitev sodelovanja na področju energetike in gospodarstva. "Prav zato je obisk Motakija koristen, saj odpira nove možnosti," je dejal Rupel in ob tem omenil prihodnjo gradnjo dveh glavnih plinovodov skozi Evropo. Gre za plinovod Naboko, ki naj bi tekel iz Irana v Avstrijo prek Turčije, in plinovod, ki bo tekel iz Irana v Švico prek Turčije, Grčije in Italije.

Kot je dejal Motaki, je Iran pripravljen sodelovati pri razvojnih načrtih Slovenije na področju energetike, saj je zavezan proizvodnji in dobavi varne energije. "Slovenija ima dober potencial, ki bi ga radi izkoristili," je še dejal Motaki.

Pomemben je medkulturni dialog

Tema pogovora z zunanjim ministrom Ruplom je bil tudi medkulturni dialog, ki ga bo Slovenija postavila v ospredje svojega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008. Iran je pokazal interes za sodelovanje pri tej tematiki.