Torek v znamenju zadnjih pustnih prireditev

Pustni torek je zadnji dan, ko pustne maske odganjajo zimo. V nekaterih krajih po Sloveniji bodo danes zadnje pustne povorke in prireditve. Pustovanje bodo ponekod sklenili nocoj s sežigom pusta, ki simbolično ponazarja smrt zimskega obdobja, drugje pa bodo to storili na pepelnično sredo.

Objavljeno
08. marec 2011 09.58
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - S tradicionalnim pokopom pusta se danes na Ptuju zaključuje 51. kurentovanje. Na slovesnosti pred mestno hišo bo plemeniti karnevalski princ Jakob Breuner Markovški, ptujskemu županu Štefanu Čelanu vrnil oblast v mestu. Še zadnjič bodo nastopili kurenti, našteva STA.

Osrednja pustna zabava v Celju se bo pričela z zbiranjem mask na Trgu Celjskih knezov. Sledila bo pustna povorka proti središču mesta. Pusta bodo pokopali na pepelnično sredo pred muzejem novejše zgodovine Celje.

V Kostanjevici na Krki bodo v sklopu pustnih norčij gonili medveda, orali in sejali. V sosednjem Šentjerneju bodo priredili pustno predstavo. Tradicionalno pustno otroško rajanje bo tudi v Radencih.

V okviru Dobovskega mednarodnega pustnega karnevala bodo nastopili tradicionalni kosci in orači. Sledila bo dobovska otroška pustna povorka.

Veliko otroško pustovanje bodo danes pripravili tudi v Kranju. Že tradicionalno bo pustno rajanje v Škofji Loki, otroci bodo pustovali tudi na Bledu.

Nekatere vasi v okolici Bleda in Radovljice bodo na pustni torek predstavile star običaj vleke ploha, ki so ga nekdaj fantje vlekli skozi vas v posmeh dekletom, če v glavnem ženitvenem času ni bilo poroke.

Koprske ulice bodo v znamenju otroške pustne povorke. Z rajanjem bodo otroci iz koprskih vrtcev nadaljevali v koprski Taverni, pridružili se jim bodo tudi osnovnošolci.

Zaključek velikih pustnih povork, rajanj in drugih norčij bo tradicionalen simboličen pokop ali sežig pusta. Ta bo v nekaterih slovenskih krajih nocoj, v večini mest pa na pepelnično sredo. S tem bodo pustne maske dokončno odgnale zimo in pozdravile prihod pomladi, piše STA.