Tretja os v rokah predsednice

Direktorji in župani Saše od Alenke Bratušek pričakujejo podporo trasi mimo Braslovč.

Objavljeno
08. april 2014 14.53
Tretja os
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - »Gospodarstveniki, župani in poslanci podregije Saša vas pozivamo, da podprete ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela pri njegovih prizadevanjih za traso hitre ceste Šentrupert-Velenje (F2-2),« so v pismu predsednici vlade Alenki Bratušek danes zapisali na Savinjsko šaleški gospodarski zbornici iz Velenja.

Pismo, ki so ga v imenu zbornice podpisali predsednica zbornice Cvetka Tinauer, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in župan Velenja Bojan Kontič, je posledica dogovora z ministrom Omerzel, ki se je prejšnji teden mudil med gospodarstveniki, župani in poslanci Savinjsko šaleške podregije.

Omerzel je takrat presenetil s stališčem, da je že opuščena trasa F2-2 po mnenju stroke najbolj primerna. Omerzel pa je pri tem poudaril, da za uveljavitev odločitve na vladi potrebuje tudi podporo podregije Saša. Prav takšno traso že vrsto let podpirajo tukajšnje gospodarstvo in lokalne skupnosti, vendar so jo preprečili ministrstvo za kmetijstvo in civilna pobuda v Občini Braslovče, ker boi z njo bilo prizadetih veliko kmetijskih zemljišč. Dokazovali so tudi, da bi bila trasa F2-2 dražja od drugih, na primer trase Velenje-Arja vas ali trase Velenje-Podlog.

Poleg že znanih argumentov o pomembnosti gradnje hitre ceste med Šaleško dolino in Spodnjo Savinjsko doline oziroma priključkom na avtocesto A1 v tokratnem pismu gospodarska zbornica predsednico vlade opozarja, da za ohranitev proizvodnje in delovnih mest v Saši potrebujejo konkurenčne pogoje, kar vključuje tudi prometno infrastrukturo. »Po dvanajstih letih imamo dovolj odlašanja in izgovorov. Če rešitve opisane problematike ne bo niti v bližnji prihodnosti, bo nekdo moral prevzeti odgovornost za selitev proizvodnje in zapiranje delovnih mest,« so zapisali.