Tudi obnove protokolarnih objektov zamrznjene?

Vsako leto je šlo iz proračuna več kot milijon evrov za obnovo protokolarnih objektov. Strošek proračuna za naložbe v protokolarne objekte bo letos znašal 318.000 evrov.

Objavljeno
08. oktober 2009 11.38
Že doslej so na Brdu za posege morali pridobiti soglasje zavoda. Tako je bil tudi nov kongresni center grajen z omenjenim soglasjem.
Tanja Starič
Tanja Starič
Ljubljana - Strošek proračuna za naložbe v protokolarne objekte bo letos znašal 318.000 evrov, in ne 600.000, kot je sprva načrtoval generalni sekretariat vlade. Razlog za to je nedavna odločitev vlade, da ne bo kupila zdaj že razvpitega šotora za protokolarni objekt na Brdu pri Kranju. Nakup šotora je predlagal upravni odbor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve (JGZ) Brdo zato, ker so zlasti v času predsedovanja Slovenije EU pogosto najemali šotore v velikosti približno 800 kvadratnih metrov. Enkratni najem je stal od 30.700 evrov do 40.500 evrov, to pomeni, da bi stroški dvakratnega najema pokrili nakup novega šotora. Zato »se je zdel nakup smotrn in gospodaren z vidika javnih sredstev«, je včeraj sporočila vlada in dodala, da so pozneje »ugotovili, da uporabe šotora ne predvideva noben predvideni protokolarni dogodek«, in so zato predlog nakupa zavrnili.

Napoved, da bo vlada v kriznem letu za protokolarne namene kupila šotor, vreden 70.000 evrov, je pred časom zelo razburila javnost. Poslanec Zmago Jelinčič je zato na vlado naslovil vprašanje, ali zanjo morda ne veljajo splošni varčevalni ukrepi ali pa ti veljajo samo pri plačevanju kave.

 

Generalni sekretariat vlade je včeraj odgovoril s podatkom, da JGZ Brdo na petih lokacijah upravlja več kot 50 objektov, ki so potrebni rednega investicijskega vzdrževanja. »Knjigovodska vrednost premoženja znaša 58,67 milijona evrov, kar pomeni, da bi morali v investicijsko vzdrževanje na leto vložiti najmanj milijon in pol evrov, da bi ohranjali vrednost premoženja,« je sporočila vlada in priložila podatke od leta 2004, ki dokazujejo, da je šlo vsako leto v ta namen iz proračuna od 1,2 milijona evrov v letu 2004 pa do rekordnih 13, 8 milijona evrov v času predsedovanja EU.


Več v tiskani izdaji dela