Turk: Lukšič z univerzijado išče prepir

Minister Žiga Turk se je na svojem blogu odzval na izjave svojega predhodnika Igorja Lukšiča, glede odpovedi univerzijade.

Objavljeno
18. februar 2012 17.43
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Novi minister za šport Žiga Turk se je na blogu odzval na petkove izjave bivšega ministra za šport Igorja Lukšiča, ki je novi vladi očital, da je z odpovedjo univerzijade prekoračila svoja pooblastila in s tem posredno državno blagajno oškodovala za tri milijone kotizacije, ter vse te trditve zavrnil, piše STA.

»Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir,« je zapisal Turk. Kot je zatrdil, je vlada le ugotovila, da sredstev za ta projekt v proračunu ni, organizator ne more računati na drugačno rešitev v rebalansu proračuna.

Turk ob tem še ugotavlja, da omenjenih sredstev ni zagotovil nekdanji minister Lukšič. »Luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra,« je zapisal.

Turk izpostavlja tudi, da bo morda treba ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo za projekt in priznal, da bo Slovenska športna univerzitetna zveza glede na prihodke omenjene tri milijone težko vrnila. Ministru Lukšiču ob tem očita, da je odobril kotizacijo za projekt na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja, kot je to ugotovilo računsko sodišče.

Turk zaključuje, da Lukšičevo ministrstvo za »pomočorganizatorjem v Mariboru ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru.«

 

Minister slovenskim organizatorjem predlaga, da od FISU izterjajo nazaj omenjene tri milijone evrov in dodaja, da bi se »za ta denar, tako mi pravijo, na obstoječih prizoriščih v Sloveniji in s sodelovanjem študentov slovenskih univerz dalo organizirati študentske igre, seveda brez VIP šotorov in zdravljenja kompleksov, da smo za olimpijske igre premajhni,« še povzema STA.