Umrl je velenjski župan Bojan Kontič

Velenjski župan je bil vidni član stranke SD, dolgoletni poslanec državnega zbora in državni svetnik.

Objavljeno
02. avgust 2020 13.51
Posodobljeno
03. avgust 2020 07.40
Velenjski župan je umrl po hudi bolezni. FOTO: Brane Piano 
Velenje – Po dolgi bolezni je umrl velenjski župan Bojan Kontič. Župan Mestne občine Velenje je bil že tretji mandat, prvega je nastopil leta 2010, vsakič je zmagal v prvem krogu. Kontič, letnik 1961, je bil član in funkcionar ZLSD oziroma zdaj SD, velenjski podžupan do leta 2010, poslanec državnega zbora v letih med 1998 in 2011, od leta 2001 predsednik ZZB NOB Velenje, dolgo predsednik Združenja mestnih občin Slovenije, v tem mandatu pa tudi državni svetnik. V Velenju bodo v prostorih občine odprli žalno knjigo za pokojnim županom.

Kontiča je zaradi odsotnosti že od lanskega aprila nadomeščal podžupan Peter Dermol, ki je ob novici na družbenem omrežju zapisal, da je Kontič od sodelavcev zahteval veliko, a je tudi veliko vračal.

Bojan Kontič je v osnovno šolo hodil v Pesju in Velenju, v srednjo elektrotehniško šolo Rudarskega šolskega centra Velenje, bil v eni zadnjih generacij enoletne politične šole CK ZKS, potem pa leta 1999 diplomiral na Visoki upravni šoli v Ljubljani.

V letih med 1983 in 1991 je bil zaposlen v RLV, današnjem Premogovniku Velenje, se leta 1991 zaposlil na velenjski SDP (kasneje ZLSD, SD), potem pa se je njegova upravna in politična kariera začela z zaposlitvijo za sekretarja v velenjskem izvršnem svetu leta 1993. Že leta 1996 je bil izvoljen v državni zbor, kjer je ostal poslanec SD vse do leta 2011 – med letoma 2008 in 2010 je bil tudi vodja strankine poslanske skupine. Že od leta 2001 je bil tudi predsednik velenjske organizacije ZZB NOV. Leta 2012 je postal podpredsednik SD in sedanja predsednica stranke Tanja Fajon je ob včerajšnji novici v svojem prvem odzivu o Kontiču zapisala: »Nikoli nisi zapiral vrat, tudi, ko smo razmišljali drugače, vedno si znal prisluhniti, predvsem pa spodbujati mlade, napredne in svobodno misleče ljudi.«

Kontič je župansko mesto v Velenju leta 2010 nepoklicno in od leta 2011 tudi poklicno prevzel od strankarskega kolega, dolgoletnega velenjskega župana Srečka Meha, pod katerim je bil podžupan Velenja vse od leta 1998. Mehovo delovanje je nadaljeval in pospešil razvoj Velenja, ki je med slovenskimi mestnimi občinami po pridobljenih nepovratnih sredstvih na prebivalca postalo unikum.

Velenje je med prvimi uvedlo sistem mestnih koles, že od časov Meha občina financira brezplačne mestne avtobuse, posodabljajo mestno središče in turistično ponudbo ob jezeru, predvsem pa nadpovprečno veliko vlagajo v socialne programe in pomoč občanom … Občina je vseskozi zagovornica proizvodnje v premogovniku in elektrarni, a je zadnja leta tudi v sporih z elektrarno zaradi cen daljinskega ogrevanja.

Značaj velenjskega župana, v mladih letih udarnika mladinskih delovnih akcij, se je pokazal, ko so komunalnemu podjetju kar iz proračuna krili podražitve, da občani ne bi plačevali preveč. Bojan Kontič je bil vseskozi aktiven zagovornik gradnje moderne prometnice med Savinjsko dolino in Koroško ter mnogokrat zato tudi neprijeten sogovornik države.

»Bil si steber socialne demokracije, ponos mesta Velenje,« je zapisala predsedujoča SD Tanja Fajon. »Težke so besede in misli ob tvoji smrti. Bil si steber socialne demokracije, ponos mesta Velenje, na svoji zasebni in profesionalni poti si zaznamoval življenja mnogih, bil si človek z veliko začetnico in prijatelj. Marsikaj sem se naučila od tebe. Predvsem pa odločnosti, poguma in modrosti,« je, kot so sporočili iz SD, zapisala Fajonova. Kontič je bil po njenih besedah človek, ki ni nikoli zapiral vrat, tudi, ko so ljudje razmišljali drugače. »Vedno si znal prisluhniti, predvsem pa spodbujati mlade, napredne in svobodno misleče ljudi. Pogrešala te bom. Ostal boš z nami. Moje iskreno sožalje družini in prijateljem.« STA