Umrl je Viktor Blažič

Novembra lani ga je predsednik republike zaradi njegovega novinarskega dela odlikoval z redom za zasluge.

Objavljeno
26. junij 2014 21.52
Ljubljana 16.03.2010 - Predstavitev knjige Igorja Omerze - Edvard Kocbek - osebni dosje st 584 - na sliki Viktor Blažič.foto:BLAŽ SAMEC/DELO
C. R., Delo.si
C. R., Delo.si

Ljubljana – Na dan državnosti je v 87. letu umrl novinar, publicist in oporečnik Viktor Blažič.

Pri šestnajstih se je pridružil partizanom, po vojni pa je postal novinar. V šestdesetih letih je bil član uredniškega odbora Perspektiv. Leta 1968 je v Delu na noge postavil založniški oddelek, a so ga ukinili zaradi ponatisa spominov vohuna Vladimirja Vauhnika, Blažiča pa premestili na redaktorsko mesto v centralni redakciji.

Leta 1976 je bil aretiran in zaradi »verbalnega delikta« po zloglasnem 133. členu obsojen na dve leti zapora. V času slovenske demokratizacije je bil član odbora za varstvo človekovih pravic, nato med ustanovitelji slovenskega krščanskega socialnega gibanja, iz katerega je nastala stranka krščanskih demokratov, ves čas je bil ploden publicist.

Novembra lani ga je predsednik republike odlikoval z redom za zasluge za novinarski in publicistični prispevek pri vzpostavljanju svobodnih in demokratičnih temeljev slovenske družbe in njenega medijskega prostora.