Vlada želi študentom in dijakom vzeti davčno olajšavo

Ministrstvo za finance napoveduje odpravo več »davčnih potroškov«, tudi ugodnosti za študente.

Objavljeno
02. oktober 2012 12.12
Posodobljeno
02. oktober 2012 13.15
vidic Študentje
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana - Študenti in dijaki ne bodo več deležni posebne osebne olajšave, ki jim jo zakon o dohodnini v različnih izvedbah zagotavlja od uvedbe dohodninskega sistema pred 20 leti. Vlada Janeza Janše jo namerava odpraviti, je razkrilo ministrstvo za finance.

»Danes smo dogovorjeni za sestanek pri ministru za finance Janezu Šušteršiču,« so nam danes povedali v Študentski organizaciji Slovenije. Sestanek je sklical minister zaradi različnih vprašanj. V študentski organizaciji so predvideli, da se bodo pogovarjali tudi o dohodnini. Pred sestankom z ministrom se niso hoteli izreči o napovedani odpravi posebne osebne olajšave za študente in dijake. Svoja stališča bodo pojasnili danes.

Postopek že prilagajajo

V internih proračunskih izhodiščih za leti 2013 in 2014 je ministrstvo za finance napovedalo, da bo študentsko olajšavo zmanjšalo za polovico, češ, da je to ukrep »v smeri enake davčne obravnave vseh dohodkov iz dela«.

Namero, da bo vlada posebno osebno olajšavo za študente in dijake sploh odpravila, če se bo z njenimi načrti strinjal tudi državni zbor, je ministrstvo za finance razkrilo v uvodnih pojasnilih k zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku. Besedilo si je zdaj že mogoče ogledati na spletni strani državnega zbora.

Iz pojasnil o popravkih v davčnem postopku izvemo, da ministrstvo z načrtovanimi dopolnili k veljavnemu zakonu o dohodnini »ukinja določene davčne potroške, na primer študentsko olajšavo«. Po pojasnilih ministrstva za finance ta in drugi posegi v dohodninski zakon »zahtevajo tudi prilagoditev davčnega postopka« v določbah o informativnih izračunih.

Izračun za plačila prek servisa

O vzrokih, zaradi katerih je zaradi načrtovane odprave študentske olajšave treba popraviti tudi zakon o davčnem postopku, ministrstvo za finance v uvodu k zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku pojasnjuje: »Spremembe so potrebne tudi zaradi odprave posebne osebne olajšave za dohodke od študentskega dela, in sicer v delu, kjer se določa obveznost predlaganja napovedi oziroma izdaje informativnega izračuna dohodnine.«

Po predlogu ministrstva za finance bodo informativne izračune dohodnine po novi ureditvi dobili vsi rezidenti, ki bodo dobili izplačila za opravljeno delo prek študentskih servisov in bodo hkrati upravičeni do splošne olajšave, čeprav njihovi dohodki ne bodo dosegli zneska, pri katerem davčna uprava sicer izda informativni izračun. Tega pripravi le za zavezanca, ki z dohodki preseže letni znesek splošne olajšave. »S predlagano ureditvijo se poenostavljajo postopki za navedene zavezance, saj bi brez predlagane ureditve morali vložiti napoved za odmero dohodnine, da bi dobili vrnjeno med letom preveč plačano akontacijo dohodnine od teh dohodkov,« pojasnjuje ministrstvo za finance izjemo pri izračunih, ki bo po vladnih načrtih veljala za izplačila prek študentskih servisov.

Kje pa je novela o dohodnini?

Ministrstvo za finance se je torej v predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah davčnega postopka že dobro pripravilo na odpravo posebne osebne olajšave, ki študentom in dijakom z urejenim statusom pripada pri izplačilih prek študentskih servisov.

Zanimivo je, da ministrstvo pri tem še vedno ni predstavilo zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini. Besedilo dohodninske novele je bilo hkrati z davčnim postopkom na dnevnem redu vladnega gospodarskega odbora in na predlogu prečiščenega dnevnega reda za sejo vlade 27. septembra, a so ministri obravnavo preložili.

Po podatkih o odmeri davka za leto 2010 je davčna uprava odločbe izdala 43.869 zavezancem z dijaškimi in študentskimi dohodki, ki so imeli urejen status in tako pravico do posebne osebne olajšave.