V Ajdovščini največja piramida na svetu?

Severno od ajdovskega letališča naj bi postavili 36 milijonov evrov vreden aeronavtični muzej skupščine Zahodnoevropske unije. Muzej bi bil v obliki 148 metrov visoke steklene piramide.

Objavljeno
22. november 2006 10.41
Utrinek z letalskega mitinga v Švici
Ajdovščina - Ena od znamenitosti Vipavske doline naj bi v prihodnosti postala tudi 148 metrov visoka steklena piramida, najvišji tovrstni objekt na svetu. Na zemljišču ministrstva za obrambo severno od ajdovskega letališča naj bi namreč postavili 36 milijonov evrov vreden aeronavtični muzej skupščine Zahodnoevropske unije, ki pa bo po besedah člana iniciativnega odbora za izpeljavo projekta Iva Boscarola predvsem nekakšen "adrenalinski park". Na občini Ajdovščina projekta še ne želijo podrobneje komentirati.

Muzej za okoli 300 letal

Ideja o ureditvi evropskega aeronavtičnega muzeja, v katerem bi bilo razstavljenih okoli 300 letal, je stara že več let, njen pobudnik pa je poslanec in član odbora za obrambo Zahodnoevropske unije Zmago Jelinčič. Potem ko sta v vodo padli lokaciji v Mariboru in Cerkljah na Dolenjskem, se sedaj kot zadnja sprejemljiva izbira ponuja Ajdovščina. Obrambno ministrstvo je že zagotovilo ustrezno zemljišče, je povedal Boscarol.

Po okvirnem konceptu bi imel muzej obliko enakostranične piramide, ki bi bila višja tudi od Keopsove piramide. Kot taka bi lahko postala eno izmed čudes sveta in še bolj zanimiva za obiskovalce, je pojasnil ajdovski podjetnik. Steklena piramida bi imela nameščene tudi sončne celice, v njenem vrhu pa bi bil postavljen še kontrolni stolp za bližnje letališče.

Muzej bi lahko privabil do milijon turistov

V muzeju bi predstavljali zgodovino letenja ter evropske letalske in vesoljske tehnologije. Letno bi ga obiskalo do milijon turistov, medtem ko bi zaposlitev dobilo 400 oseb, so prepričani snovalci muzeja.

Nekatere države so že pripravile spiske letal, ki jih nameravajo podariti muzeju, je poudaril Boscarol. Po njegovih besedah bi ob raketah, modelih večjih letal in drugih eksponatih turiste privabila predvsem dodatna ponudba. Pri tem je omenil restavraciji, delavnico za restavriranje letal, energetsko točko v središču piramide in različne simulatorje letenja, ki bi bili pod zemljo. Glavnino dejavnosti bi tako predstavljal nekakšen "adrenalinski park", ki bi muzeju omogočil "preživetje", je pojasnil.

36 milijonov vreden projekt

Celoten projekt je vreden 36 milijonov evrov, kar se Boscarolu ne zdi prevelika vsota. Denar bi zbrali s pomočjo Zahodnoevropske unije, države, lokalne skupnosti, evropskih razpisov in javno-zasebnega partnerstva. Posamezni gospodarstveniki se že zanimajo za sodelovanje, sicer pa je država v letošnjem in prihodnjem letu že zagotovila 60 milijonov tolarjev za pripravo potrebnih študij, je pojasnil.

Občina ne daje komentarjev

Na ajdovski občini so z idejo o gradnji aeronavtičnega muzeja v obliki piramide seznanjeni, a tega še ne želijo podrobneje komentirati. "Ko bomo prejeli obrazloženo in dokumentirano pobudo za umestitev objekta v prostor v variantnih rešitvah, se bomo odločali o njegovi sprejemljivosti v lokalnem okolju. Oblika aeronavtičnega muzeja bo izbrana v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter skladno s pravilnikom o natečajih," je pojasnila vodja oddelka za okolje in prostor Irena Raspor.

V kratkem javni razpis

Po pisanju medijev bo v kratkem izšel javni razpis za izbor izvajalca, ki bo pripravil urbanistično preveritev prostora. Tako visok objekt bo zagotovo tujek v Vipavski dolini, a bo umaknjen proti vzpetinam, meni Boscarol, ki zavrača tudi pomisleke o ustreznosti objekta zaradi burje, katere sunki pozimi na Ajdovskem neredko presežejo hitrost 100 kilometrov na uro.