V Kostanjevici bodo za novi vrtec odšteli 1,2 milijona

Vrtec je že pred devetletko z dvema oddelkoma gostoval v osnovni šoli, število vpisanih otrok se povečuje.

Objavljeno
08. avgust 2012 15.14
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Kostanjevica na Krki – Polovica oddelkov vrtca gostuje v osnovni šoli, kjer so sanitarije za otroke premajhne, zaposleni pa so ločeni od matične zgradbe. Gradbeno dovoljenje za dozidavo vrtca je bilo pridobljeno aprila, graditi bodo začeli leta 2013.

V Kostanjevici na Krki so o gradnji novega vrtca začeli razmišljati že pred uvedbo devetletke, ko sta dva oddelka zaradi izvajanja programa male šole morala gostovati v osnovni šoli. »Intenzivno se na dograditev in adaptacijo pripravljamo zadnjih pet let,« je povedala ravnateljica združene osnovne šole in vrtca Melita Skušek. »Število otrok se je s štirih oddelkov najprej povečalo na pet, zadnji dve leti pa na šest oddelkov. S stisko se srečujemo že več kot deset let.«

In tako bo vsaj še leto ali dve oziroma vse do graditve novega nadstropja vrtca in adaptacije obstoječega. Gradbeno dovoljenje za eno največjih načrtovanih investicij občine z letnim proračunom vsega dobrih dva milijona evrov je bilo pridobljeno aprila letos.

»Predvidevamo, da se bo gradnja začela junija prihodnje leto in končala do septembra,« je povedala Anita Krajnc, na občini zaposlena kot svetovalka za družbene dejavnosti.

Pomanjkanje prostora in zahtevnejši normativi niso edini vzroki za projekt s sedmimi igralnicami, ocenjen na 1,2 milijona evrov (0,7 milijona evropskih sredstev). V stavbi vrtca, kjer domujejo trije oddelki, v igralnicah ni prh. Objekt je brez skupnega prostora za prireditve in pralnice, strokovni delavci so brez garderob in urejenih sanitarij. V šolski zgradbi, kjer gostujejo trije oddelki, je sanitarni blok za otroke premajhen, v igralnicah imajo samo mrzlo vodo, zaradi osnovnošolskih zahtev pa vhodnih vrat ni možno zaklepati. Poleg tega so strokovne delavke brez garderob, kabineta in telefona ločene od vrtca.

Gneči z združevanjem oddelkov se ne bo moč ogniti

Kako natančno bo v Kostanjevici na Krki potekalo predšolsko varstvo v času gradbenih del, še ni znano. A dodatni gneči z združevanjem oddelkov se verjetno ne bo moč ogniti.

Število vpisanih otrok se povečuje. V iztekajočem se šolskem letu 2011/12 je bil v šest oddelkov vrtca v edinem slovenskem mestu na otoku vključen 101 otrok, na čakalni listi jih je ostalo enajst. Septembra se bo število otrok v vrtcu povečalo na rekordnih 108, odkloniti pa so jih morali osem.

»Vključenost otrok se je od leta 2007/08, ko je vrtec obiskovalo 65,25 odstotka otrok, dvignila na 85 odstotkov. Če bi lahko zagotavljali predšolsko varstvo vsem, ki bi to želeli, bi odstotek presegel 90 odstotkov,« je dejala Skuškova.

Po njenih besedah bodo zaradi velike vključenosti vrtec od jeseni dalje obiskovali le še štirje otroci iz sosednjih občin: »Ti so bili v vrtec sprejeti pred več kot dvema letoma, ko je bilo v vrtcu dovolj prostora.«