V veljavo stopa novi pravilnik o cenah zdravil

Z današnjim dnem stopa v veljavo pravilnik o cenah zdravil za uporabo v humani medicini, ki ga je minister za zdravje Andrej Bručan včeraj objavil v uradnem listu.

Objavljeno
24. januar 2007 09.47
Proizvodnja zdravil v Krki
Ljubljana - Z današnjim dnem stopa v veljavo pravilnik o cenah zdravil za uporabo v humani medicini, ki ga je minister za zdravje Andrej Bručan v torek objavil v uradnem listu. Njegovo objavo so pospremile napovedi o prihrankih. Po navedbah ministrstva za zdravje porabi Slovenija za zdravila na predpisane recepte in v bolnišnicah okrog 524,5 milijona evrov letno, z novim pravilnikom pa naj bi prihranili okrog 24 milijonov evrov.

Pravilnik prinaša več sprememb. V izboru primerjalnih držav za določanje cen bo ob Franciji in Nemčiji namesto Italije po novem vključena Avstrija, ki je bila izbrana, ker ima preglednejšo strukturo cen in tudi ugodne cene originatorjev.

Cena ne bo smela preseči sto odstotkov najnižje cene v primerjalnih državah

Po novem modelu bo za originalna zdravila veljalo, da njihova cena ne bo smela preseči sto odstotkov najnižje cene v primerjalnih državah. Pri generikih pa cena ne bo smela preseči 85 odstotkov povprečja srednjih cen generikov v omenjenih treh primerjalnih državah. Povsem jasno bo tudi, kakšna je cena na nivoju proizvajalca in kakšna je veletrgovska marža.

Cene se bodo oblikovale dvakrat letno (aprila in oktobra). Spremenjene cene se bodo primerjale, še vedno pa bo tako kot do sedaj možno oblikovanje cen na osnovi pogajanj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Izjemna sprememba cene oziroma določitev cene določenega zdravila zaradi potreb zavarovancev pa bo po novem pravilniku možna le s soglasjem ministra.

Kot pravi Jurij Fürst iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vsi učinki še ne bodo vidni takoj. Pravilnik bo namreč v delu, ki se nanaša na zdravila, ki niso v okviru medsebojno zamenljivih zdravil, začel učinkovat s 1. aprilom. V drugem delu, kjer gre za medsebojno zamenljiva zdravila, pa konec junija. Glede na velik interes proizvajalcev zdravil, veledrogerij, tudi lekarn in nenazadnje ministrstva ter ZZZS je po Fuerstovih besedah pravilnik "kar dober kompromis".