Vaskrsić: Če bo treba, bom tam umrl

Zoran Vaskrsić, ki je zaradi 124 evrov dolga ob hišo, pravi, da je povsem izgubil vero v pravno državo.

Objavljeno
14. marec 2012 14.26
Posodobljeno
14. marec 2012 14.40
Majda Vukelić, Bojan Rajšek, Litija
Majda Vukelić, Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Litija - Pred državnim zborom se je danes v podporo litijski družini Zorana Vaskrsića zbralo nekaj deset ljudi, ki so z glasnim vzklikanjem zahtevali, da v petek zjutraj ne sme priti do deložacije. Litijsko okrajno sodišče je hišo prodalo zaradi 124 evrov dolga. Zoran Vaskrsić, ohrabren s podporniki, je jasno povedal, da bo branil svojo hišo tudi z življenjem, »če bo treba, bom tam pač umrl«.

Za kupca Matjaža Lazarja, ki je na javni dražbi za 70.000 evrov kupil njegovo hišo, je rekel, da je nečloveški in nehuman. V preteklih tednih so namreč potekali pogovori, da bi hišo odkupil ali pa vsaj dovolil, da se prestavideložacija, vendar neuspešno, saj se novi lastnik z njegovima predlogoma ni strinjal.

Vaskrsić ni zadovoljen z odgovorom ustavnega sodišča. Njegove ustavne pritožbe namreč niso sprejeli v obravnavo, ker niso bili izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55. b člena o ustavnem sodišču. Sodniki so torej prepričani, da v tem primeru ne gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki bi imela hujše posledice za pritožnika. Toda petčlanska družina Vaskrsić z dvema otrokoma, ki se mora v petek do 9. ure izseliti iz svoje hiše in nima kam, bo očitno ostala brez strehe nad glavo. Litijski župan Franci Rokavec pa je danes za Delo povedal, da bo občina naredila vse, da se Vaskrsićevi po deložaciji ne bodo znašli na cesti.

Vaskrsić je povedal, da se take stvari, ko ljudje izgubijo hišo za vsega 100 evrov dolga, morajo končati, in da je povsem izgubil vero v pravno državo.

»Jaz nisem bil socialni problem, za kar me je zdaj naredila država,« je dejal Vaskrsić, ki je očitno izgubil zaupanje tudi v novinarje, saj se je odločil, da ne bo več dajal nobenih izjav. Očitno so bila njihova vprašanja novinarjev prehuda, denimo tisto, ali ljubljanskemu podjetju Vodovod - kanalizacija v dveh letih res ni mogel plačati 124 evrov dolga za izpraznitev greznice.

Skupina 15o je napovedala, da bodo preprečili deložacijo, ker ne nameravajo dopustiti, da se za tako majhne zneske dolga prodajajo cele hiše. »Če bo treba se bomo privezali za hišo. Deložacije ne bo,« je vzkliknil njihov član. »Včeraj so pokradili družbeno lastnino, zdaj pa se želijo polastiti še zasebne. Mi imamo opravka z organizirano lopovsko tolpo,« je zbranim razložil nekdaj pojoči major Ladislav Troha.

Od parlamentarnih strank se je odzvala le Lista Virant, ki je v sporočilu za  javnost navedla, da nasprotujejo nespoštovanju plačilne discipline in izmikanju plačila računov, ker je to temelj pravne države, ter da naj javnosti predstavi celovito sliko o omenjeni zadevi.

Na ljubljanski policijski upravi so za Delo povedali, da javni shod ni bil prijavljen v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. Policija bo v skladu z danimi pooblastili zbrala obvestila in v kolikor bo organizator ugotovljen, bodo ukrepali skladno z zakonom.